Українська ГТС у небезпеці, – експерт

mykhaylo_gonchar-300x200Диверсійні дії по відношенню до української газотранспортної системи допоможуть Росії схилити ЄС на свою сторону з питання Північного і Південного потоку.

Таку думку висловив президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар, повідомляє Galnet з посиланням на ТЕРМИНАЛ.

За словами експерта, до середини липня українська ГТС перебуває в особливій небезпеці.

«До середини липня мають завершити розгляд звернення Газпрому про надання виключення з-під дії Третього енергопакету для газопроводу «Опал», який є продовженням Північного потоку на території Німеччини. Отже, зараз треба очікувати ескалації диверсійної діяльності в Україні проти газотранспортної системи або проти інфраструктури країни в цілому з метою продемонструвати Єврокомісії, що Україна сповзає в хаос і традиційні транзитні магістралі через Україну для поставок газу в ЄС є ненадійними. Мовляв, немає ніякої політики, є питання забезпечення надійних маршрутів в обхід «нестабільної зони», – зазначив експерт.

«На думку Газпрому, ЄС доведеться погодитися на виключення для газопроводу «Опал», що відкриє перспективу використання Північного потоку на повну проектну потужність – 55 млрд куб. м (зараз близько 20 млрд). Крім того, після такої згоди може бути прийнято позитивне рішення про будівництво Південного потоку», – говорить М.Гончар.