Росія дозволила іноземцям вступати до своїх збройних сил

images (15)Росія дозволила іноземцям проходити військову службу у своїх збройних силах. Російські експерти стверджують, що це рішення не пов’язане з конфліктом в Україні.

Президент Володимир Путін підписав наказ, що дозволяє громадянам іноземних держав, які володіють російською мовою, вступати на військову службу строком до п’яти років.

Очікується, що кістяк іноземних “легіонерів” становитимуть вихідці з країн Середньої Азії.

У збройному конфлікті на сході України беруть участь іноземні добровольці, в тому числі і з Росії.

Росія заперечує присутність своїх військових на українській території.

Український уряд і західні країни звинувачують Росію у відправленні важкої зброї і професійних військовослужбовців для надання допомоги сепаратистам на сході України.

Наказ пана Путіна про проходження служби іноземцями в російських збройних силах є черговим етапом плану з переходу на професійну армію, вважає військовий оглядач ВВС з питань оборони Джонатан Маркус. Але, за його словами, це може вплинути на відносини Росії з колишніми радянськими республіками.

Російські військові експерти Павло Фельгенгауер та Олександр Гольц сказали в інтерв’ю ВВС, що новий наказ легалізує ситуацію, яка існувала вже кілька років у країнах, де перебувають російські збройні сили.

Загроза зростає

Ухвалення закону полегшує процес прийому на службу до російської армії для місцевих жителів країн Центральної Азії, Кавказу, а також в Придністров’ї, де вже перебувають російські військовослужбовці, кажуть експерти.

“Раніше їм потрібно було російське громадянство або документ, що надавав їм права російських громадян, але тепер вони можуть служити законно без необхідності отримання російського громадянства”, – сказав пан Фельгенгауер.

За словами Олександра Гольца, у російській армії вже служать близько 300 іноземців.

Пан Фельгенгауер зазначив, що під час громадянської війни в Таджикистані в 1990-х роках під керівництвом російських офіцерів служили тисячі таджиків.

Росія має військову базу у Вірменії, а в невизнаних міжнародною спільнотою Абхазії і Південній Осетії, що відкололися від Грузії, присутні регулярні російські військові об’єднання.

“Відправка російських контрактників до Середньої Азії – справа недешева, і більшість з них там залишаються. Тому більш практично приймати на службу місцевих жителів”, – сказав пан Фельгенгауер.

“Через вихід НАТО з Афганістану у Середній Азії зростає загроза. Тому, можливо, Росія спробує посилити там свою військову присутність, коли місцеві військові перебуватимуть в підпорядкуванні у російських командирів. Але це не означає, що почнеться масовий набір іноземців на військову службу”, – додав експерт.

Олександр Гольц вважає, що Росія не має наміру створювати якийсь “іноземний легіон” за прикладом Франції, яка вже давно використовує цей військовий підрозділ у своїх колишніх колоніях і в інших гарячих точках світу.

Для деяких зарплата в 30 тис. рублів (близько 500 доларів) у важкі економічні часи і можливість отримання російського громадянства можуть стати достатніми стимулами для вступу до лав збройних сил Росії, додав пан Гольц.

По матеріалам bbc.co.uk