СБУ викрила центр антиукраїнської пропаганди київських ВНЗ

скачанные файлы (4)Співробітники СБУ припинили в Києві незаконну діяльність російського “інформаційного центру” (Фонд підтримки дипломатії імені О.М. Горчакова), який функціонував на базі одного з вищих навчальних закладів України. “Дипломати” проводили серед українських студентів відверту антидержавну пропаганду.

Інформаційний центр розпочав свою діяльність у серпні 2013 року. Під виглядом «розвитку і зміцнення освітніх, культурних, зв’язків» його представники проводили антиукраїнську роботу серед студентів столичних вищих навчальних закладів. “Викладачі” також вели цілеспрямовану агітацію та створювали передумови для відтоку талановитої молоді з нашої держави. Працівники центру влаштовували для студентів “дипломатичні семінари”, під час яких викривляли суспільно-політичну ситуацію в Україні, цікавилися фактами участі українських студентів у Революції гідності, обіцяли молоді працевлаштування в урядових та неурядових структурах Росії.

До СБ України звернулися патріотично налаштовані студенти, обурені антиукраїнською пропагандою, яка проводилася представниками фонду.

Перевірка СБУ встановила, що представники інформцентру здійснювали відбір кращих українських студентів і фінансували їх виїзд до РФ для участі в семінарах та форумах. Зокрема, на організованих зустрічах з керівництвом Московського державного інституту міжнародних відносин та представниками Держдуми РФ студентам нав’язувалися стандартні “міфи” російської пропаганди щодо нашої країни.

Правоохоронці встановили також, що під час проведення занять викладачем однієї з гуманітарних дисциплін українського вишу, яка була функціонером фонду висловлювалась підтримка військової агресії на сході України, анексії АР Крим тощо.

За ініціативою Головного управління СБУ у м. Києві та Київській області наказом ректора вищого навчального закладу діяльність інформаційного центру фонду Горчакова в Україні припинено.

Також 27 січня СБ України винесла офіційне застереження викладачці вишу – 57-річній громадянці України про неприпустимість протиправних дій на шкоду державній безпеці України.