Росія втратила ініціативу у війні на Сході України

4_105_142330542011Росія втратила ініціативу у війні на Сході України, так вважають Українського центру воєнно­стратегічних досліджень.

Свої висновки вони роблять на підставі аналізу останніх подій на «фронтах» антитерористичної операції.

Всі спроби наступу бойовиків так званої «армії ДНР», зроблені командуванням псевдо республік, отримали повне фіаско. Зайцеве, Авдіївка, Піски, Красногорівка і Мар’їнка – скрізь бойовики окремих районів Донецької області нарвалися на вміло побудовану теперішнім командувачем антитерористичної операції генералом Попко С.М. систему оборони.

Незаконні збройні формування понесли не лише значні людські втрати, а посіяло у свідомості їх ватажків та рядових бойовиків cтрах. Саме з цим експерти пов’язують різке збільшення скарг представників РФ в Спільному центрі контролю за припиненням вогню на адресу іноземних контролюючих організацій. Адже росіяни бачать деморалізацію підконтрольних їм «орків» і розуміють, що їх «армія» тріщить по швах і ось­ ось розбіжиться у різні сторони.

Страхом уже не бойовиків, а командування «армії ДНР» перед можливістю контрнаступу ВСУ поясняють фахівці і відновлення останнім часом використання без будь­якого приховування від іноземних спостерігачів артилерії і танків. Можливість для контрнаступу , на думку експертів,у Збройних Сил України на сьогоднішній день є, як ніколи. Але командування Генштабу і сил АТО ««зв’язані по руках» «Мінськими домовленостями» і політичною складовою «гібридної війни».

Керівнику сил АТО генерал­лейтенанту Попко С.М. вдалося побудувати саму прийнятну на даний час тактику ведення війни. Її можна назвати «активною обороною». За такої системи противник, наступаючи, просувається на півкроку вперед, отримує гідну відповідь і, завдяки наступу нашої армії, відступає на два­три кроки назад.

На думку фахівців, очолювані Попко С.М. війська ЗСУ у ході проведення так званої «активної оборони» здатні за раз просуватися в тил противника до 30‐40 км майже на всіх ділянках лінії розмежування.Але «Мінські домовленості» не дозволяють їм це робити.

Отже, сили АТО під командуванням Попко С.М. готові до активних і рішучих дій, перехопивши ініціативу ведення війни у противника. Тепер слово за політиками.