Чи досконалі нові підручники?

70023Нові підручники для початкової та основної школи вже з’явилися на віртуальних полицях інтернет-магазину Буклетка www.bookletka.com, але суперечки щодо їх удосконалення тривають досі.

Добігає кінця перший місяць нового навчального року та до радості школярів, учнів 1 і 8 класів, в їх портфелях вже є новенькі підручники, які відповідають нинішній шкільній програмі. Однак не вщухають суперечки про те, що таке реформування навряд чи можна назвати вдалим і досконалим, а такі підручники краще б було взагалі не давати в руки школярам. Чому ж такі старанні прагнення чиновників не увінчалися успіхом?

Що чути з міністерських кулуарів?

Нещодавно в своєму інтерв’ю заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей особисто розкритикував нові підручники і вдосконалені програми для школи. На його думку книги, адресовані учням 8-х класів, не відповідають вимогам вчителів і дітей, а такий компетентнісний підхід взагалі не простежується на їхніх сторінках. За словами заступника міністра, нинішні стандарти освіти потрібно змінювати, відповідно реформуванню повинні піддатися і підручники.

Що стосується книг для тих, хто вперше сів в цьому році за шкільні парти, то тут ситуація і зовсім критична. Ці підручники не можна назвати сучасними. Як запевнив Павло Хобзей, майже 2/3 нинішніх першокласників живуть і навчаються в містах, а ось зміст посібників – сільський. Твори, що складають завдання і тексти для читання, ілюструють сільську Україну. Це зовсім не цікаво дітям. За його словами підручники повинні надихати дітей і описувати яскраві моменти, які захоплять першокласників і не відіб’ють бажання вчитися.

Чиновники Міністерства освіти і науки України впевнені, що вже до 2018 року, коли в країні візьме старт нова система освіти, можна буде побачити і якісні підручники.

 

А як же електронні підручники?

Майже всі учні шкіл, незалежно від віку, мають при собі сучасні гаджети. Їх застосування в освітній меті було б дуже доцільним, адже впроваджуючи електронні підручники можна було дійсно заощадити на друку, а ці гроші витратити на вдосконалення методичних і навчальних посібників.

Чиновники говорять, суспільство сперечається, а діти з вчителями продовжують працювати з тими підручниками, які привезли до них в школи. І у них на даному етапі немає вибору – всі вони прописані для обов’язкового використання в навчальних закладах країни.