Черговий «третій Майдан», або що стоїть за гучними заявами «Нацкорпусу»

«Національний корпус» 23 березня провів у Києві чергову акцію протесту. Як і минулі, її організатори присвятили корупційного скандалу в «Укроборонпромі». Мета нібито благородна, але дивує зміна лозунгів. Спочатку вимоги стосувалися розслідування і здавалися аполітичними, а тепер «націоналістичні» активісти заявляють, що столиці загрожує новий «Майдан». Саме перед виборами, чи від разу після них?

Всім, що цікавиться подіями відомо, що радикали анонсували наступні вимоги до чинної влади: заарештувати першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, а також всі його майно і рахунки. На думку «Нацкорпуса», та ж доля повинна спіткати інших винних у корупції. Активісти вважають, що всіх підозрюваних потрібно судити і засудити їх до максимальних термінів з конфіскацією. Крім того, радикали вимагають прозорого розслідування.

Потім почалися погрози…  Але як показала практика, а саме акції протесту «Національного корпусу» 9 і 16 березня (говоримо про Київ) ніякої «Майдан» і нікому не загрожує.

Радикалів рівно як і шантажистів ніхто не слухає і на їх вимоги не відповідає. І маємо дуже показовий приклад в Полтаві. У цьому місті поліція не захотів стати хлопчиками для биття в іграх міністра МВС Авакова і зробила те, що повинна була – красиво і чітко. Як тільки ватажками була віддана команда на провокацію – пішла робота.

До речі, про новий «Майдан». Варто нагадати, що після Революції Гідності, де сотні тисяч повстали проти режиму Януковича, було кілька спроб зібрати людей проти влади, яку українці обрали. У лютому 2016-го «третій Майдан» у Києві обіцяли «Революційні праві сили». Після нечисленних мітингів рух зник.

З жовтня 2017-го по березень 2018 року столиця пережила численні марші колишнього президента Грузії, екс-губернатора Одещини і лідера «Руху нових сил» Міхеіла Саакашвілі та наметове містечко його прихильників. «Міхомайдан» закінчився, хоча очільник обіцяв, що на боротьбу з корупцією однодумці піднімуть усю країну.

В «Азові» – чи ті, хто стоять за полком, партією і рухом – обрали більш зручний час для гучних заяв. Україна готується до чергових президентських виборів. Всі політичні сили на низькому старті…

Слід зазначити, що тим часом, поки основні події відбуваються у Києві, в суботу глава держави, згідно з планом, зустрічався з виборцями в Чернівецькій області. Він перебував на мітингу біля пам’ятника Івасюка. Захід проводився в підтримку кандидатури на президентських виборах, які відбудуться вже 31 березня.

Як оголосили місцевим ЗМІ, Петро Порошенко спочатку відвідав місто Кицмань. На заході виступали Тарас Чубай і популярна група «Плач Єремії». Після цього президент поїхав в «столицю» регіону.

А 27 березня президент має відвідати Вінницю. У «Нацкопрусі» вже заявили місцевим ЗМІ, що планують влаштувати «гарячий прийом» з креативом. Для креативу достатньо і кількох десятків людей. Впораються з реалізацією. Але ж знову ж таки до чого тут «третій Майдан». Здається депутат ВР Андрій Білецький і ті, хто йому допомагають, повторюють шлях очільників попередніх рухів, які теж заявляли про амбітні плани.

Хоча можливо ідея в іншому? Розхитування ситуації в центрі столиці потрібно, щоб після оголошення результатів першого чи другого туру виборів влаштувати безлад, а далі заявляти, що все «сфальшовано»? Кому цікавим є такий варіант? Ймовірно, що не діючому президенту, а деяким кандидатам-популістам.

Джерело: Vinmedia.com.ua