Книгарні також під контролем

Державний орган (Державного комітету телебачення і радіомовлення України) не залишає поза увагою процес ввезення з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України видавничої продукції, що може бути розповсюджена на території України.

Так, проведений днями представниками комітету рейд книжковими магазинами міста Вінниці показав, що не всі суб’єкти господарювання мають бажання дотримуватись вимог чинного законодавства у видавничій сфері. Жадаючи заробітку окремі  з них (більшість книгарень є законослухняними і ми небоїмося їх назвати: мережа книгарень «Буква», «Книга тут», видавництво «Теза» та ін..) не бажають виконувати законні вимоги чим створюють підґрунтя для додаткових перевірок своєї діяльності.Ми навмисно не називаємо книжкові мережі стосовно яких вжито заходів поки що превентивного впливу сподіваючись, що їх власники змінять свою позицію і приймуть бік українського народу.

З сайту: Державного комітету телебачення і радіомовлення України (http://comin.kmu.gov.ua)

Держкомтелерадіо веде Перелік книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини.

Цей перелік складається на основі власного моніторингу книжкового ринку держави-агресора та носить рекомендаційний характер. Основне його призначення – застерегти суб’єктів господарювання від завідомо марних спроб отримати дозволи на ввезення цих видань, а також зорієнтувати правоохоронні органи на те, що розповсюдження такої продукції може містити ознаки злочинів, передбачених статтями 109, 110, 300 та 436 Кримінального кодексу України.

Станом на 10 липня до Переліку внесено 184 найменування книжкової продукції. Серед внесених до Переліку книжок – опуси відомих українофобів –  терориста Захара Прилєпіна, Едуарда Лимонова, ідеолога так званого«русского мира» Олександра Дугіна, полковника КГБ Анатолія Терещенка та інш. Назви «творів» говорять самі за себе – «Киевская хунта», «Кровавыепреступления бандеровской хунты», «Киев капут», «Конец проекта «Украина»,«Украина в огне евроинтеграции», «Сверхчеловек говорит по-русски»,  «Великаясталинская империя» и др. Останнє оновлення Переліку відбулось  5 липня ц.р. Найбільше відзначилися у продукуванні і поширенні антиукраїнських пропагандистських видань такі російські видавництва, як «Вече», «Эксмо», «Центрполиграф», «Алгоритм» та інш.

Саме цей Перелік став джерелом інформації при відборі російських видавництв, стосовно яких Держкомтелерадіо ініційовано застосування санкцій у зв’язку з систематичним випуском ними літератури антиукраїнського змісту. Держкомтелерадіо підготував та надіслав на погодження заінтересованим органам проект відповідного урядового розпорядження, яким передбачено застосування санкцій до 12 юридичних осіб Російської Федерації (9 видавництв та 3 власників веб-сайтів, які пропонують до продажу літературу антиукраїнського змісту у паперовому або електронному вигляді, а також надають можливість її прочитання в режимі он-лайн).