У чому різниця бізнес-ідей для досвідчених і початківців підприємців?

В інтернеті багато ресурсів, присвячених ідеям для бізнесу, розвитку підприємництва, бізнес партнерству і інвестиційним проектам. Автори інтернет-проектів по різному підходять до надання подібної 

інформації. І це не дивно, так як переваги відвідувачів дуже сильно різняться. Хтось шукає докладно розписані бізнес-ідеї з прикладами розрахунку інвестицій, а комусь достатньо просто списку або каталогу з короткими описами суті бізнесу.

Дуже багато залежить від ступеня компетентності, знань і досвіду підприємця. Наприклад, для досвідчених і тертих життям бізнесменів / бізнесвумен не так важливо детальний опис. Якщо людина багато років займається самостійним бізнесом або має великий управлінський досвід на ТОП-ових позиціях, то йому набагато важливіше ключове поняття, суть і сенс проекту. А як заробити гроші і інші технічні деталі він придумає сам або знайде, де взяти додаткову інформацію.

Насправді, будь-яку ідею для бізнесу, навіть найуспішнішу і популярну, потрібно адаптувати під конкретний випадок використання.

Зовнішні обставини, наявні ресурси і знання у кожного підприємця будуть індивідуальні. Відповідно, і економічні розрахунки будуть сильно відрізнятися. Тому на практиці, цифри розрахунку інвестицій, які наводяться в готових проектах не грають великого значення. Це не більше, ніж просто приклад для орієнтиру.

Бізнес-ідеї для підприємців-початківців, часто, носять для них дещо абстрактний характер. Вони бачать якусь загальну картинку, але не завжди розуміють, що за нею стоїть і як заробити гроші. У людини, яка вирішила стати підприємцем, але до цього не мала досвіду в бізнесі, виникає величезна кількість питань: 

  • Як відкрити з нуля або купити бізнес? 
  • Як зареєструвати компанію
  • Яким бізнесом взагалі займатися? 
  • Починати бізнес самому або шукати партнерів? 
  • І так далі … 

За відсутності практичних знань і навичок, багато у кого навіть найпростіші питання викликають паніку.

Тому підприємці так прагнуть знайти докладні описи бізнес-ідей з готовими розрахунками вкладень і прикладами використання. Іноді не розуміючи, що на практиці все буде зовсім інакше. При цьому, або в силу відсутності знань, або через недосвідченість, не робиться один з найголовніших етапів при виборі ідеї – аналіз і оцінка ідеї для бізнесу.

Упускаючи цей етап або поверхнево до нього ставлячись, підприємці дуже часто потім стикаються з проблемами при реалізації проекту. Адже саме на етапі оцінки ідеї і подальшого опрацювання бізнес-плану, приходить розуміння життєздатності та ймовірної успішності майбутнього бізнесу. А крім цього, в процесі роботи над проектом, підприємець отримує нові йому знання і інформацію. Будь-який вид підприємницької діяльності мало просто уявляти. Його потрібно пропустити через себе, відчути суть, знайти всі ключові фактори і оцінити потенційні ризики. А це можливо тільки при глибокому практичному зануренні в проект.

А ще, молодим бізнесменам дуже хочеться знайти або придумати якусь абсолютно нову і унікальну ідею для бізнесу. Їх не приваблюють вже популярні види бізнесу для заробітку. Молода і бурхлива енергія штовхає підприємців на пошуки чогось інноваційного та раніше неіснуючого.

І з одного боку, це добре. Тому що, завдяки таким новаторам, світ отримує новітні технології та розробки. А з іншого, успіху досягають одиниці. А більшість даремно витрачає час і сили в спробах заробити гроші. Але зате набувають досвіду. Як правило, для цієї категорії підприємців, списки і рейтинги найпопулярніших або успішних бізнес-ідей не більше, ніж перелік того, що вже зроблено в світі. І чим вони не планують займатися.

У будь-якому випадку, основну думку, яку ми хочемо донести до читачів, зводиться до наступного. Не настільки важливо, досвідчений ви або підприємець-початківець, плануєте відкрити бізнес з нуля або купити готовий бізнес. Важливо те, як глибоко і серйозно ви підходите до питання оцінки та аналізу бізнес-ідеї.