На Харківщині СБУ блокувала незаконний видобуток корисних копалин: збитки держави ‒ 65 мільйонів гривень

Незаконний видобуток корисних копалин на території Харківської області викрили і блокували співробітники Служби безпеки України. Через дії комерсанта державі завдано збитки на більше ніж 65 мільйонів гривень.

Оперативники спецслужби встановили, що засновник і директор одного з фермерських господарств організував на території Вовчанського району незаконний видобуток піску. Комерсант усупереч вимогам закону зняв шар родючих ґрунтів на земельних ділянках сільськогосподарського призначення та без жодних дозвільних документів створив два кар’єри. Протягом кількох місяців у 2019 році, організатор за допомогою важкої техніки незаконно видобув та реалізував майже 100 тисяч кубічних метрів піску.

Українське законодавство відносить пісок до корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення, видобуток яких дозволено за наявності відповідної ліцензії, гірничого відводу, плану розробки родовища та інших дозвільних документів.

У межах розпочатого кримінального провадження правоохоронці ініціювали проведення комплексу судових експертиз: ґрунтознавчої, будівельно-технічної, інженерно-екологічної та судово-економічної. Фахівці встановили, що незаконний видобуток корисних копалин призвів до втрати родючості ґрунтів, виведення пошкоджених земель з сільськогосподарського обороту, створення небезпеки для довкілля. Своїми діями зловмисник завдав державі збитків на загальну суму понад 65,3 мільйона гривень.

Наразі власнику фермерського господарства повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 240 (порушення правил охорони або використання надр, яке спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України. Санкції статті передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

Викриття та документування протиправної діяльності відбувалося спільно зі слідчими Головного управління Національної поліції в Харківській області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.