Українська енергетика в період карантину

На тлі інакших країн, де кипить пандемія коронавірусу, обмежувальні заходи в Україні поки є не такими важкими, хоч уряд і впровадив режим надзвичайної ситуації. Переведення більшості персоналу на віддалену роботу та послаблення перевірок, звісно, створюють небезпеки для роботи окремих підприємств, але енергосистема працює в повному обсязі.

Водночас, будь-яка криза — це також перспектива. Для енергетичного сектора України з’явилась можливість на будівництво новітніх електронних сервісів, особливо у взаємовідносинах споживачів та постачальників. Для бізнесу також відкривається «вікно перспектив» – перехід спілкування з органами державного регулювання та контролю у режимі «онлайн». Головне — привити найбільш дійові та вдалі практики вже після скасування карантинних обмежень.

Нафтогазовий сектор

НАК «Нафтогаз України» став флагманом української енергетики на карантині, впровадивши можливість дистанційної роботи для власних працівників ще до офіційного початку дії обмежувальних заходів. Гарно працюють і SMM компанії, які постійно публікують поради, як вберегтися від захворювання, і навіть створив добірку фільмів на карантині. «Нафтогаз» є одним з найбільших роботодавців України і може похвастати 70-тисячним штатом, тож першість із запровадження заходів з нерозповсюдження коронавірусу є достойним кроком.

Електроенергетичний сектор

Разом з тим, аналогічно вчинили і енергогенеруючі компанії до «Нафтогазу», перевівши своїх робітників на віддалену роботу.

Більшість працівників працюють вдома. Роблять свою роботу, пишуть заяву та погоджують її телефоном або електронною поштою з керівником. Але інсують робітники, без яких робота гідроелектростанцій неможлива. Всі операційні роботи продовжують виконувати начальники у кількості – одна людина на об’єкті. Такий режим роботи впроваджується напротязі усього робочого тижня з посиленням заходів безпеки, щоб мінімізувати контакти людей.

Регулятори

Регуляторна діяльність загальмувала у всіх установах, організаціях та міністерстві, що контролюють поведінку ліцензіатів у сфері ядерної енергетики.

Державна служба геології та надр України у період з 4 квітня по 31 травня перевірятиме лише суб’єкти господарювання з високим ступенем. Схвально, що перевірки діяльності суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику у вказаний період будуть здійснюватися у загальному порядку.