Хто став мером Тернополя? Результати виборів 2020

Як повідомляє сайт Тернополя ternopil.info, на місцевих виборах, що відбулися у Тернополі 25 жовтня 2020 року, вперше проголосувало менш ніж 37% людей, що мали на це право, при цьому явка в області найвища в Україні. За посаду мера міста, яке у 2019 р. отримало статус Молодіжної столиці, змагалися 9 кандидатів, десятому у реєстрації виборча комісія відмовила.

Хто балотувався та які результати?

За 2 місяці до голосування група «Рейтинг» проводила у Тернополі опитування, за результатами якого чинного міського голову збиралися підтримати 66% виборців, однак згідно результатів за Сергія Надала проголосувало ще більше виборців – майже 53 тисячі мешканців Тернополя, що складає 74,59%.

Одним серед претендентів на посаду мера був Віктор Овчарук. Представник «Європейської солідарності» та лікар за фахом жителям Тернополя обіцяв комфортне життя, проте пройшов лише до міської ради.

За інформацією, що надійшла від голови ЦВК, друге місце посів Іван Сорокаліт, за якого проголосували 5,9% виборців. Представник «Сили людей» має власну справу, заснував у місті систему відеоспостереження, вважає себе успішним політиком та фахівцем з житлового господарства.

Одним відсотком поступився Сорокаліту Леонід Бицюра, що цього разу висувався від «Батьківщини». Кандидат на посаду мера обіцяв залучити інвесторів, створювати у Тернополі робочі місця, проте не склалося.

Не додали відсотків у голосуванні Віктору Гевку ні участь у комедійних шоу, ні плакати з підписом «Зе!», ні власне зображення з фразою «Тернопіль – це ти». Не підтримали містяни і молоду громадську активістку Ірину Яремчук від Українсьої Галицької Партії та представника партії «За життя» – Олександра Кравчука.

Втретє став міським головою кандидат від «Свободи». Рейтинг Сергія Надала значно перевищує партійний, адже його підтримали чиновники, керівництво шкіл, «Самопоміч», «Європейська солідарність». Хоча у Тернополі була складна ситуація з коронавірусом, Надал виступав проти віднесення міста до «червоної зони», критикував рішення влади, дав людям змогу користуватися громадським транспортом та працювати. Допомогла меру Тернополя втретє виграти боротьбу у 2020 р. за посаду також вдала медійна компанія.

Хто пройшов до міської ради?

На парламентських виборах, що відбувалися достроково, більшість жителів міста віддала свої голоси за «Слуг народу, проте за результатами голосування 25 жовтня до міськради пройшли лише 3 депутати від пропрезидентської партії, стільки ж місць отримав проросійський «Опозиційний блок».

Найбільше голосів виборці віддали «Свободі», до міськради пройшли 18 депутатів від цієї політичної сили. Ще 3 партії за результатами голосування провели до Тернопільської міської ради своїх представників у кількості осіб:

  • «Європейська солідарність» –9;
  • «Сила людей» – 4;
  • «Порядок. Відповідальність. Справедливість» – 5.

Чи стане Тернопіль справді «файним містом», чи зможуть втілити свої креативні ідеї теперішні депутати, людям залишається лише сподіватися. Всі кандидати у передвиборчих програмах обіцяли, що працюватимуть над покращенням іміджу міста.