ЄС прийняв рішення про розширення санкцій проти Росії

Росія є країною-агресором. Незважаючи на відкриті ворожі дії, в тому числі розв’язання війн, сучасний світ не може і не повинен відповідати на провокації Кремля і відповідати відкритим силовим протистоянням проти путінського режиму. Альтернативою стали обмеження, введені проти Росії в 2014 році. Згодом список санкцій було розширено і посилено. Чергове розширення санкцій відбулося 11 жовтня 2021 року.

Цього разу санкції торкнулися осіб, причетних до анексії Криму та до окупаційного режиму на півострові. Всього в нові списки потрапили 8 осіб, серед яких: суддя Верховного Суду анексованого Криму Галина Редько, начальник УФСБ по Криму і Севастополю Леонід Михайлюк, суддя Київського районного суду Сімферополя Андрій Долгополов і прокурор Південного військового округу Євген Колпіков.
“Зазначені вісім людей слід додати до списку осіб, структур і органів, щодо яких введено обмеження за їхню роль у підриві або загрозу територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України”, – зазначено в пресрелізі офіційного журналу ЄС.

Як можна помітити, цього разу санкції застосовані до осіб кримської судової, а також, так званої, правоохоронної системи. Крім того, що ці структури, згідно з міжнародним правом, ведуть свою діяльність на анексованій території незаконно, окремі особи, занесені в списки обмежень, діяли з порушенням прав людини. Це стосується таких справ, як фальсифікація звинувачень Владиславу Єсипенку, суди над кримськими татарами, затримання активістів, тортури і вбивства людей. Всі випадки були зафіксовані місією ООН, деякі передані в суд ЄСПЛ (Європейський суд з прав людини).

Проте введені санкції мають персональний характер. На жаль, в Кремлі давно звикли до подібних обмежень і навряд чи конкретні дії посприяють подальшому припиненню незаконної діяльності перерахованих вище осіб. ЄС слід задуматися з приводу введення більшої кількості секторальних санкцій, які зможуть обмежити цілу низку федеральних структур РФ.

У будь-якому випадку активність з боку Заходу, спрямована на обмеження поширення російської агресії проти народу України та порушення цілісності держави, повинна сприяти поверненню територій, окупованих країною-агресором. Бездіяльність або повна зупинка роботи в цьому напрямку призведе до розуміння Кремля, що його діяльність безкарна, а, отже, може тривати. Цього допускати не можна.