Перший китайський ядерний реактор підключили до національної мережі

У п’ятницю Китай запустив Hualong One, свій перший ядерний реактор вітчизняної розробки, в рамках зусиль, спрямованих на зниження залежності Пекіна від західних союзників в питаннях енергетичної безпеки і критичних технологій відповідно до плану «Зроблено в Китаї 2025».

Блок 5 китайської атомної електростанції Fuqing, розроблений Китайською національною ядерною корпорацією (CNNC), був вперше успішно підключений до національної мережі 27 листопада.

Він може виробляти 10 мільярдів кіловат-годин електроенергії щорічно і скорочувати викиди вуглецю на 8,16 мільйона тонн. За даними Національного управління енергетики, в 2019 році атомні електростанції забезпечили менше 5% річної потреби Китаю в електроенергії. Але очікується, що ця частка буде зростати, оскільки до 2060 року вона спробує стати вуглецево-нейтральною.

Це перший в світі пілотний проект по використанню китайської ядерної технології третього покоління Hualong One, також відомої як HPR1000.

На місці було підтверджено, що всі технічні показники реактора відповідають проектним вимогам і що реактор знаходиться в хорошому стані. Це заклало міцну основу для подальшої комерційної експлуатації блоку і забезпечення максимальної продуктивності першого в світі ядерного реактора третього покоління, йдеться в заяві Китайської національної ядерної корпорації (CNNC).

Hualong One – це реактор з водою під тиском третього покоління з повністю незалежними правами інтелектуальної власності, розроблений і спроектований CNNC на основі більш ніж 30-річного досвіду ядерних досліджень, проектування, виробництва, будівництва і експлуатації. Він має проектний термін служби 60 років і використовує 177 тепловиділяючих збірок в якості активних зон реактора, що знижує питому потужність активної зони і підвищує проектний рівень безпеки.

В даний час CNNC має шість атомних енергоблоків, які будуються в країні і за кордоном з використанням технології Hualong One, а безпека і якість будівельних проектів перебувають під жорстким контролем. Hualong One буде запущений в комерційне використання до кінця року після проходження випробувань.

Джерело: Defenseworld