За діями хакерського угруповання Ghostwriter стоїть офіційна влада РФ – МЗС ФРН

Представниця МЗС ФРН Андреа Зассе заявила, що хакерське угруповання Ghostwriter веде підривну кібердіяльність за вказівкою влади Російської Федерації.

Влада Німеччини вимагає від Росії негайно припинити діяльність Ghostwriter в країні напередодні виборів до Бундестагу.

Про це Зассе сказала на пресконференції в понеділок, 6 вересня.
“Уряд Німеччини має надійні відомості, на підставі яких дії Ghostwriter можна віднести до операцій російської держави, а конкретно – російської військової спецслужби ГРУ (Головне управління Генерального штабу армії РФ – ред.)”, – сказала Зассе.
Вона зазначила, що німецькі спецслужби вже кілька років відслідковують роботу хакерів, що оперують під назвою Ghostwriter. За словами Зассе, угруповання комбінує звичайні кібератаки з операціями по дезінформації та надання впливу. А віднедавна в Берліні стали помічати посилену орієнтацію таких дій на Німеччину.
“У Німеччині напередодні виборів до Бундестагу робилися спроби – в тому числі за допомогою фішингових атак – отримати доступ до паролів депутатів Бундестагу і земельних парламентів для розкрадання їхніх особистих даних, – заявила Зассе. – Такі атаки можуть бути підготовкою до кампаній по дезінформації в зв’язку з майбутніми виборами”.
У Берліні не сумніваються, що за діями хакерського угруповання Ghostwriter стоїть офіційна російська влада, і вимагають негайно припинити кібердиверсії, в яких бачать “загрозу безпеці Федеративної Республіки і процесу демократичного волевиявлення” на майбутніх виборах.

Вимога німецької влади була передана і безпосередньо відповідальним особам в Росії. Зокрема, під час останнього засідання німецько-російської робочої групи з питань політики безпеки 2 і 3 вересня, в ході якої відбулася зустріч статс-секретаря в МЗС ФРН Мігеля Бергера з першим заступником міністра закордонних справ РФ Володимиром Титовим. Берлін, додала Зассе, залишає за собою право прийняти і додаткові заходи захисту.