Захист країни від інформаційних атак РФ

З новітнім розвитком технологій та варіантів їх впровадження, змінюються методи та підходи до інформаційної війни, яку щодня на собі відчувають мільйони українців у соціальних мережах, веб-ресурсах, різноманітних онлайн-платформах. Російська Федерація з кожним роком ставить у пріоритет розвиток інформаційних технологій, використання найновіших технологічних рішень, та залучення кваліфікованих фахівців ІТ-галузі для того, що б з усіх сторін окреслювати власну присутність та проводити підривні інформаційні та хакерські акції. Вся діяльність так званих відділів інформаційної боротьби РФ починається зі, здавалось би, безневинних коментарів та повідомлень у наших улюблених спільнотах соцмереж, до масового виведення з ладу об’єктів критичної інфраструктури економічного, оборонного потенціалу України.

Найбільш зухвалі методи інформаційної боротьби виявляються в різних регіонах нашої країни, коли РФ використовує наших громадян для штучного створення особистого позитивного іміджу, та нарощення куполу із фейкових новин у групах нашого регіону. Для цього залучаються тисячі ботів, які приносять коментарі, лайки, відгуки, що так вигідні для маніпуляцій людською свідомістю.

Навіть у столиці України працювала група осіб які «обслуговували» ботоферму, що поширювала антиукраїнський контент. Зловмисники управляли майже 6 тисячами ботів. Для підвищення рівня довіри зловмисники поширювали інформацію із «верифікованих акаунтів», використовуючи підроблені документи громадян України. Фальшивки давали службі підтримки Facebook для підтвердження «справжності особи».

Потім «верифіковані» таким чином акаунти використовували для поширення публікацій та коментарів на замовлення третіх осіб. Здебільшого це контент, спрямований на посилення протестних настроїв в Україні, у тому числі антивакцинаторських.

Ще одним напрямком «діяльності» ботоферми було розміщення реклами шахраїв, які заманювали потенційних жертв на фішингові сайти банківських установ, міжнародних брокерських проектів та онлайн-казино. Усе це – для викрадення коштів. (Джерело: https://ssu.gov.ua/novyny/sbu-zneshkodyla-potuzhnu-botofermu-6-tysiach-akauntiv-pratsiuvaly-na-rozkhytuvannia-protestnykh-nastroiv)

Лише за листопад 2021 року фахівці Ситуаційного центру забезпечення кібербезпеки СБУ у листопаді 2021 року припинили та нейтралізували 53 кібератаки на інформаційні системи органів державної влади. Це відбулося через безпосередній аналіз понад 31 000 критичних подій інформаційної безпеки, виявлених у листопаді.

(Джерело: https://ssu.gov.ua/novyny/u-lystopadi-potochnoho-roku-sbu-zablokuvala-ponad-50-kiberatak-na-ukrainski-orhany-vlady)