«Після полону я повернувся на службу і вважаю своїм обов’язком наближати перемогу України», – співробітник СБУ, який вижив на «Азовсталі»

Офіцер Служби безпеки України з позивним «Бурий» розповів про оборону Маріуполя, свої бойові завдання на «Азовсталі» та 123 дні російського полону в одиночній камері «лефортово» у москві. Він повернувся додому 21 вересня в результаті обміну. «Бурий» – єдиний співробітник СБУ, який вижив на «Азовсталі».

Сьогодні він знову на службі, щоб працювати на перемогу України, і розповів про свої плани на майбутнє телеканалу «1+1».

«Поки не закінчилась війна, я вважаю своїм обов’язком прискорити її закінчення нашою перемогою. Я присягнув на вірність. Тому буду боронити країну, буду захищати її громадян до останнього», – заявив «Бурий».

Він розповів, що одразу після початку широкомасштабного вторгнення продовжував працювати у Маріуполі, який росіяни прицільно і поквартально знищували. А коли лівий берег міста майже повністю зруйнували, «Бурий» разом із двома іншими офіцерами з Головного управління СБУ у Донецькій та Луганській областях з позивними «Гусар» і «Домаха» остаточно перебралися на «Азовсталь».

Одним із ключових завдань співробітників СБУ була підтримка контррозвідувального режиму та поповнення так званого «обмінного фонду».

«Щоб не наражати цивільних на небезпеку, ми мешкали в різних приміщеннях «Азовсталі», але постійно контактували та допомагали їм… Коли бачив сльози дітей – це була потужна мотивація: вийти наверх і знищувати ворога», – підкреслив «Бурий».

Йому довелося пережити втрату обох побратимів після потужного вибуху на «Азовсталі», а потім пройти через ув’язнення в «Оленівці» та в «лефортово».

Вірний присязі, він знову в строю і носить шеврони, які на початку війни отримав у подарунок від старшого побратима. Ці шеврони очільник СБУ Василь Малюк повернув «Бурому» у день обміну.

Детальніше про те, що тримало людей, які опинились в одній із найгарячіших точок цієї війни, у повній версії інтерв’ю.

СБУ нагадує, що в Україні працює Об’єднаний центр з пошуку та звільнення полонених. Його завдання – віднайти та повернути додому кожного українця, який потрапив у полон або зник безвісті.

Цілодобово працюють телефони +38 067 650 83 32 та +38 098 087 36 01.