Пізній вихід на заслужений відпочинок: як це вплине на розмір пенсії

В Україні люди, які після досягнення пенсійного віку продовжать працювати, можуть отримати більші пенсії.

Про це повідомили фахівці Пенсійного фонду.

Українці, що мають право на пенсію за віком відповідно до ЗУ “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, але відмовляються від виплат і продовжують працювати, у майбутньому отримають пенсію з урахуванням набутого страхового стажу на день звернення за призначення пенсії.

Коли призначають пенсію із відстрочкою, основний розмір пенсії збільшується на:

  • 0,5% – за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, у разі відстрочення виходу на пенсію терміном до 60 місяців;
  • 0,75% – за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, у разі відстрочення виходу на пенсію терміном понад 60 місяців.

Тож, якщо людина відстрочить вихід на пенсію менше ніж на 60 місяців, то вона за кожен рік відстрочки отримає надбавку в розмірі 6% (0,5 х 12), за два роки отримає вже 12% (0,5 х 24), а за шість років (72 місяці) основний розмір пенсії зросте на 54% (72 х 0,75). Враховуються у страховий стаж лише повні місяці роботи.

Варто зауважити, що людина до досягнення пенсійного повинна повідомити Пенсійний фонд про бажання продовжити роботу. Якщо цього не зробити, то пенсію призначать автоматично з наступного дня за днем досягнення пенсійного віку (за умови наявності оцифрованої паперової трудової книжки в Реєстрі застрахованих осіб).

Водночас, якщо людина продовжує працювати й не звертається із заявою про призначення пенсії за умови, що її паперову трудову книжку не було оцифровано, то ПФУ вважатиме, що таким чином людина виявила бажання вийти на пенсію пізніше ніж могла б.