Знімачі підшипників: види та критерії вибору

Ремонт автомобілів, різного обладнання та механізмів неможливо виконати без демонтажу підшипників. Демонтувати підшипники можна без пошкоджень, якщо використовувати знімачі підшипників.

Знімачами підшипників називають спеціальні інструменти, основним призначенням яких є зняття вузлів (шківів, шестерень, підшипників, муфт та інших елементів) без пошкоджень. Використовуються інструменти цього типу під час встановлення та заміни підшипників, виконання монтажних або ремонтних робіт. Зйомники широко застосовують автомобілісти та автосервіси.

Різновиди зйомників підшипників для автомобілів

Під час ремонту транспортних засобів автомайстрам доводиться знімати досить багато підшипників. Залежно від принципу дії та конструкції зйомники підшипників для автомобілів бувають наступних видів:

  • Механічні (двозахопні та тризахопні). Прості надійні двозахопні інструменти з монолітною конструкцією виготовляють із високоміцних сталей та використовують для роботи зі ступінчастими підшипниками легкових автомобілів.
  • Гідравлічні інструменти із трьома лапами захоплювання виготовляють із інструментальної твердосплавної сталі. Використовуються гідравлічні зйомники для роботи з підшипниками колісних маточин автівок різних марок, для зняття шківів та підшипників на вантажних та великогабаритних автомобілях.

Найбільш поширеним різновидом зйомників підшипників є універсальні моделі. Універсальні інструменти використовують для зняття підшипників, шківів, шестерень тощо. Необхідне зусилля для демонтажу створюється обертанням силового болта. Зусилля передається на захвати, зачеплені за підшипник. При напрямку захвату всередину знімач підшипників є зовнішнім, а при розгорнутих виступах назовні інструмент стає внутрішнім.

Деякі моделі універсальних знімачів є комбінованими (зовнішніми та внутрішніми). Перевагою універсальних знімачів є можливість налаштувати пристрій під підшипник з будь-яким діаметром.

Критерії вибору знімачів підшипника

При виборі знімачів підшипника слід врахувати:

  • Матеріал виготовлення. Знімач повинен бути виготовлений із високоякісної сталі, здатної витримувати підвищені навантаження.
  • Тип приводу. Може бути механічним (для робіт з легковими автомобілями з максимальним навантаженням до 4 т) чи гідравлічним (для ремонту вантажівок із максимальним зусиллям до 20 т).
  • Кількість захватів (лап). Пристрої можуть бути двох типів: двозахватні (проста конструкція і невелика ціна) та трьохзахватні (запобігають деформації та зісковзування деталі).
  • Тип захвату. Захвати бувають односторонні (гак з одного боку внизу захвату) та двосторонні (гак з обох боків).

Вартість знімачів підшипників залежить від багатьох факторів. Найбільш доступні за ціною двозахватні знімники, які в більшості випадків використовуються автовласниками.