Наскільки складно цьогоріч отримати кредит в Україні

Складна економічна ситуація у країні наклала свій відбиток на ринок кредитування. За даними Національного банку України, частка проблемних кредитів у банківському секторі збільшилася за 2022 рік на 8% і на 1 січня 2023 року становила 38%. У грошовому вираженні збільшення становило 87 млрд. гривень до 432 млрд. гривень. Більшість банківських та небанківських організацій згорнули програми кредитування, а ті які не згорнули, суттєво посилили умови видачі кредитів.

 

Що потрібно, щоби дали кредит у банку?

Щоб фізична особа могла отримати споживчий кредит, вона повинна особисто з’явитися у відділення банку. Із собою потрібно мати набір документів, щоб кредитний експерт підготував договір кредитування. До обов’язкового набору документів входять:

  • Паспорт громадянина України або його аналог, передбачений чинним законодавством (без паспорта або з закордонним паспортом, вам кредит не дадуть).
  • Індивідуальний податковий номер (ІПН).
  • Свідоцтво про шлюб або свідоцтво про розірвання шлюбу.

Це основні документи, які потрібні для вашої ідентифікації. Ще кредитний експерт проведе міні-опитування для анкети, щоб дізнатися вас краще. Чи є у вас рухоме або нерухоме майно, яка у вас освіта та інші дані. Також знадобляться дані про ваші доходи. Для цього потрібно буде принести копію трудової книжки з місця роботи та Довідку про доходи.

На підставі всієї зібраної інформації кредитний експерт ухвалить рішення про ваше кредитування. Як ви вже зрозуміли, якщо ви безробітний чи неофіційно працевлаштовані, то ви гарантовано отримаєте відмову. Також це стосується так званих вікових груп ризику до 25 і після 60 років, які дуже і дуже рідко кредитуються. У банківському середовищі без документів та довідок ви можете отримати кредитну картку з кредитним лімітом до 3000 гривень.

Як щодо мікрокредитів?

У мікрофінансових організацій отримати позику дуже просто. Для цього вам має виповнитись 18 років, у вас має бути оригінал паспорта та ІПН, а також номер телефону та пластикова карта. Вибираєте будь-яку з майже сотні МФО, що діють в Україні, і отримуєте кредит онлайн на банківську картку. Послідовність дій, що вказана на сайті bizpozyka.com:

  1. На сайті МФО вибираєте умови та тиснете кнопку «отримати кредит».
  2. Реєструєтеся через телефон та заповнюєте дані про себе.
  3. Фотографуєтеся з паспортом та «прив’язуєте» картку.
  4. Чекаєте до 1 години, доки заявка обробиться.
  5. Якщо все «ок», то за допомогою коду з SMS підписуєте онлайн договір на кредитування.

Єдиним недоліком швидких кредитів є відсоток. Більшість МФО не задирає планку понад 2% на день. Але є такі, що кредитують онлайн під 5% на день. Якщо вам пощастить, можете потрапити на акцію «Кредит під 0% для всіх нових клієнтів». Але період, на який вам дадуть гроші, зазвичай не перевищує 15 днів.