В Україні змінять оподаткування: кого змусять платити більше

В Україні до 1 липня 2023 року змінять оподаткування для фізичних осіб-підприємців (у просторіччі – ФОПи). Про це представники парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики розповіли.

Повідомляється, що для ФОПів скасують пільгову податкову ставку в 2%. Крім того, повернуть документальні перевірки і штрафи.

Також є інформація, що якщо рішення скасувати пільги для “ФОПів” приймуть, то це дозволить в майбутньому отримати значну підтримку від МВФ. Крім того, влада України фактично погодилися на такий крок, нещодавно підписавши відповідний меморандум.

Законопроєкт про перегляд податкових правил вже зареєстрований в Раді Кабміном під номером 8401. Згідно з документом до 1 липня 2023 року:

  • скасують податок 2% для “ФОПів” третьої групи (повернуть 5%);
  • “ФОПи” першої та другої груп будуть зобов’язані платити єдиний податок;
  • повернуть документальні перевірки та штрафи за порушення податкового законодавства;
  • штрафуватимуть за відсутність реєстратор розрахункових операцій.

“Це кроки у фіскальній політиці, які влада України зобов’язана виконати в рамках меморандуму про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022 року. Але якщо повертатися в довоєнний стан системи оподаткування, то чому влада “забула” про свою відповідальність перед платниками, хоча б за своєчасне відшкодування ПДВ?”,- прокоментувала у своєму Telegram-каналі рішення нардеп і колишня керівниця податкового комітету Ніна Южаніна.