Ізраїль планує розпочати наземну операцію на півдні Лівану

Ізраїльська сторона наполягає на тому, щоб “Хізбалла” перемістила свої сили на північ від річки Літані.

Ізраїль розглядає можливість початку наземної операції на півдні Лівану проти угруповання “Хізбалла”. Плани ЦАХАЛу включають відтіснення сил терористів до річки Літани, що знаходиться приблизно за 20 кілометрів від ізраїльського кордону.

Про це повідомляє The Times.

Події, що відбулися на півдні, викликають занепокоєння в Ізраїлі, особливо після атаки 7 жовтня з боку терористичного угрупування ХАМАС, яке торкнулося півночі країни. Старший офіцер ізраїльської армії наголосив, що події на півдні незначні в порівнянні з можливою загрозою з боку “Хізбалли”, і доктрина Ізраїлю полягає в тому, щоб перемістити військові дії на територію противника.

Уряд Ізраїлю зараз активно обговорює ступінь загрози “Хізбалла”. Міністр оборони Йоав Галлант закликає зміцнення стримування на півночі, вказуючи, що “Хізбалла” має перемістити свої сили на північ від річки Літані.

Після атаки ХАМАС у жовтні, Ізраїль зіткнувся з посиленою напруженістю у відносинах із “Хізбаллою”. Щоденні зіткнення на кордоні Ізраїлю та Лівану стали буденністю. Іранські бойовики регулярно обстрілюють ракетами ізраїльські аванпости та сили на кордоні. ЗМІ також повідомляють, що США розглядають можливість військової відповіді у разі агресії “Хізбалли” проти Ізраїлю.

10 листопада ізраїльська армія відповіла на обстріл серією ударів по військових базах “Хізбалли”, використовуючи мінометні керовані снаряди “Залізне жало”. Крім того, ізраїльська протиповітряна оборона перехопила один із літаків, що проникли з Лівану, а два інших зазнали катастрофи.