Росія вербує мігрантів, щоб вони шпигували у Фінляндії

російська федерація намагається завербувати мігрантів, які шукають притулку у Фінляндії, щоб вони шпигували на користь Москви.

Про це йдеться у відповіді Поліції безпеки Фінляндії (SUPO) на запит видання Yle. За інформацією спецслужби, це звичайна практика для російської розвідки – намагатися змусити деяких людей співпрацювати з ними. За останні місяці понад тисячу мігрантів прибули до Фінляндії через східний кордон.

«Людину можуть схилити до співпраці різними способами, наприклад, чинити тиск або пов’язати прохання про співпрацю з умовами виїзду з країни чи пообіцяти гроші», – зазначили в SUPO.

Водночас у поліції наголосили, що поки не йдеться про чисельні випадки такої «співпраці» мігрантів із РФ. За оцінками Прикордонної служби, у Росії на суміжних із Фінляндією територіях можуть перебувати тисячі людей, готових нелегально перетнути кордон.

Нагадаємо, через різкий наплив мігрантів, які сотнями пишуть заяви про надання політичного притулку у Фінляндії, закрили весь кордон із Росією. Такий сплеск кількості прохачів спричинив занепокоєння в Гельсінкі, де впевнені: Москва проводить цілеспрямовану політику створення міграційної кризи