Covid-19 продовжується – в Україні зареєстровано новий штам JN.1

В Україні здійснюється моніторинг вірусних інфекцій, зокрема грипу та Covid-19. Загальна ситуація контрольована, епідеміологічний поріг не перевищено, про це повідомляє МОЗ України.

Вірус SARS-CoV-2 мутує та швидше вражає ослаблений імунітет

З початку епідсезону на грип та Covid-19 захворіли майже 2,3 млн українців. Лише за другий тиждень січня виявлено 142 тис. випадків захворювань на ГРВІ, грип та ковід. Серед зареєстрованих випадків переважає Covid-19.

Вже у новому році в Україні виявлено 9 випадків нового субваріанту штаму Омікрон JN.1 Дженні. Симптоматика проявів схожа з клінічною картиною за коронавірусної інфекції. Але JN.1 приніс інші несподівані симптоми: безсоння, занепокоєння, шкірні висипи.

Штам Дженні відзначається не таким важким перебігом хвороби. Але має неприємну властивість проявляти та посилювати супутні захворювання, які були у пацієнтів раніше. Слід пам’ятати, що всі штами коронавірусу є загрозливими для людей з групи ризику. Профілактичне щеплення допоможе не захворіти або уникнути тяжкого перебігу хвороби.

Циркуляція вірусів грипу

Зараз в Україні циркулюють віруси типу А та В. В залежності від типу вірусу, людина відчуває певну симптоматику, пишуть фахівці. При підвищеній температурі важливо своєчасно знижувати її. Слід уникати аспірину та мефенамінової кислоти, оскільки вони можуть завдати шкоди. Рекомендуються препарати на основі парацетамолу або ібупрофену.

Зазвичай респіраторні віруси викликають респіраторний синдром, який проявляється нежитю та кашлем. Кашель може бути різним, але зазвичай при грипі це трахеїтний – сухий, нав’язливий, частий кашель. У разі ускладнень може виникнути бронхіт чи пневмонія, застерігають пульмонологи.

Як захиститися від вірусних інфекцій

Профілактика – найкращий спосіб вберегтися від захворювання. Специфічна профілактика передбачає щорічне щеплення від грипу. Вакцинуватися можна навіть і зараз, в аптеках є французька та корейська вакцини. Неспецифічна профілактика – це передусім культура поведінки хворого та самоізоляція, щоб не наражати на небезпеку оточення.

Якщо вже захворіли, лікарі радять утриматися від самолікування. Важливий супровід лікаря. Наголошується, що антибактеріальні препарати не ефективні проти вірусів. А безвідповідальне вживання ліків може призвести до негативних наслідків, завдати шкоди здоров’ю.

Прогнози фахівців на 2024 рік

Експерти з вірусів попереджають – ковід надовго увійшов у наше життя. Вірус SARS-CoV-2 стабільно мутує та ухиляється від імунної відповіді. Наразі розробники вакцин працюють над оновленням вакцини проти ковіду з урахуванням нових версій та штамів. Аналогічно тому, як оновлюється вакцина проти грипу.

На стадії тестування комбінована вакцина, яка має одночасно захистити від  грипу та Covid-19. Це досить обнадійливе дослідження. Адже чим більше циркулює коронавірус, тим більше у нього можливостей для мутацій. Коли ми захищаємо себе та близьких від вірусів, тим самим запобігаємо появі та розповсюдженню нових штамів.