В росії виникли проблеми з бензином через атаки безпілотників по НПЗ

Україні вдається зупиняти робот окремих НПЗ за допомогою успішних атак безпілотників.

Про це повідомляє Politico.

Це суттєво впливає на експортні поставки нафти з Росії та викликає стрімке підвищення цін на внутрішньому ринку РФ.

Відповідна інформація з’явилася у статті Politico “Паливна проблема Путіна: як Україна позбавляє Росію дизельного пального та бензину”.

“Хвиля ударів українських безпілотників по нафтопереробних заводах у глибині Росії змусила Кремль захищати власну територію, продовжуючи вести війну проти свого сусіда. Але ці атаки також призвели до немислимого – найбільшій нафтовій державі світу стало бракувати бензину”, – йдеться у статті.

За інформацією уряду Росії, ціни на дизельне пальне для російських споживачів за останній тиждень зросли на майже 10%. Також ціна на бензин досягла шестимісячного максимуму, зросла більш ніж на 20% з початку року через скорочення пропозиції та призупинення виробництва на деяких заводах.

Як згадує видання, минулої середи два сховища палива, що належать енергетичному гіганту “Роснефть” та розташовані приблизно за 500 км від кордону з Україною, були серйозно пошкоджені безпілотниками. Всього в цьому році подібні удари зазнали більше десятка нафтопереробних заводів у дев’яти російських регіонах.

“Це як комар – коли ви не можете його знайти, не можете його вбити, а він повертається ніч за ніччю, то це виснажує вас”, – прокоментував колишній офіцер британської військової розвідки та планувальник НАТО Філіп Інгрем.

За словами Інгрема, такі удари “мають ефект, тому що вони руйнують нафтову інфраструктуру та інші важливі об’єкти національної інфраструктури”. Він передбачає, що така стратегія “вивчатиметься в академіях підготовки офіцерів у найближчі десятиліття”.

За даними Politico, в результаті ударів безпілотників Росія знизила експорт до майже історичного мінімуму, минулого тижня відвантаживши трохи більше 712 тис. тонн дизельного пального і газойлю порівняно з понад 844 тис. тонн за такий же тиждень у 2023 році.

“Для Москви – це і політична, і військова проблема. Крім того, що дешеве паливо має важливе значення для військових зусиль Росії, воно є ключовою частиною пропозиції президента Володимира Путіна для населення, протиотрутою від відставання зарплат і слабкого рубля”, – вказується у статті.