Гуманітарна катастрофа на Донбасі

0,,18031782_404,00Представництво Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Донецьку не підтверджує інформацію про голодні смерті на території, підконтрольній бойовикам. Тим не менше, гуманітарна ситуація вкрай небезпечна.

Мешканка маленького містечка Кіровськ, що на Луганщині, каже, що її діти на межі виснаження. У жінки троє дітей. “Картоплю мені дає тітка зі свого городу, а макарони – подружка. Я навіть і банку молока, яка коштує 40 гривень, дітям не можу купити, бо в мене і двох гривень немає”, – розповідає мати. Саме через голод, як гадає жінка, в іншій родині вмер малюк восени. “Мати годувала його лише морквою, яку збирала на полях. Утім, лікарі констатували смерть від отруєння”, – розповідає очевидиця. За словами жінки, останнього разу представники “ЛНР” роздали у вересні мешканцям по кілограму пшона та гречки. З того часу – жодної допомоги. “Через скрутну ситуацію в нас і дві літні жінки повісилися”, – каже жінка. Половині мешканців їсти взагалі нічого. Половина годується з городів. Кому вдалося переоформити пенсію на території, підконтрольній уряду у Києві, живуть за рахунок цього, розповідає жінка.

Вертаймося в Україну!

За словами багатодітної матері, до війни вона працювала на швейній фабриці, яка зараз вже закрита. Переоформити соціальні пільги на мирних територіях також складно. Поблизу йдуть бої, навіть за умови перемир’я вогонь не припиняється, каже жінка. За її словами, представники “ЛНР” гуманітарну допомогу від Ахметова теж не пускають в місто. “Кажуть, ми зі зрадниками не співпрацюємо”, – додає мешканка Кіровська.

“У нас вже був фактично голодний бунт. У понеділок (15 грудня) зібралося десь 50 людей і пішли до місцевого керівництва від “ЛНР”. Вимагали – або дайте допомогу, або зривайте свої прапори, та вертайтеся в Україну, дістав цей голод!”, – розповідає жінка. Але каже – обурених людей просто розігнали.

Нам перешкоджають обидві сторони

Про випадки голодної смерті на територіях, підконтрольних бойовикам, повідомляють останнім часом деякі ЗМІ. Йдеться, насамперед про маленькі міста. Журналісти посилаються на волонтерів, які доставляють гуманітарну допомогу. “Ситуація в Донецьку значно відрізняється від маленьких містечок Донбаса”, – каже DW представник гуманітарного штабу при Фонді Ріната Ахметова Дар’я Касьянова. За її словами, в містечках на Луганщині, зокрема навколо Свердловська, багато лежачих самотніх старих людей, які вмирають і яким нікому допомогти.

Так само в інтернаті під Маріуполем голодують важкохворі діти, зазначає Касьянова. “Але наша допомога просто фізично не доходить, нас не пускають бойовики “ДНР”. Ми також стикаємось з випадками, коли нас і українська сторона не пропускає, а мирні мешканці залишаються заручниками ситуації. Звичайно, що судмедекспертиза в “ДНР” чи в “ЛНР” не працює. Але те, що люди на межі виснаження, фіксують наші волонтери та соціальні працівники”, – зазначає Касьянова.

Офіційної інформації немає

Офіційно визначити масштаби гуманітарної катастрофи, а тим більше, чи дійсно люди вмирають з голоду, вкрай важко, кажуть DW представники української влади на Донеччині, що наразі переїхала до Краматорська. По-перше, як пояснюють самі медики, якщо людині ставиться діагноз смерть від виснаження, то причиною цього можуть бути різні фактори, зокрема, і важка хвороба. “Але навіть, якщо і трапляється смерть від змушеного голодування, то від бойовиків така інформація до нас не потрапляє” , – каже в спілкуванні з DW керівник прес-служби Донецької ОДА Ілля Суздалєв.

Інформацію про факти голодної смерті не змогли підтвердити і в представництві Міжнародного Комітету Червоного Хреста, який відновив свою роботу в Донецьку на початку грудня.

Проблем з доставкою не існує

Як розповіла DW голова Донецького офісу Жоан Одьєрн, місія наразі активно займається роздачею гуманітарної допомоги в найбільш постраждалих від бойових дій містах Донеччини. “Ми вже доставили вантажі з дитячими наборами, продуктами харчування, будівельними матеріалами в містечка Амвросіївського району, Торез, Іловайськ. “Ніяких проблем чи перепон з доставкою вантажів ми не зустрічаємо. А якщо і є якість питання, то ми їх обговорюємо конфіденційно із зацікавленими сторонами”, – каже Одьєрн.

За її словами, члени донецького представництва постійно на зв’язку з тими, хто наразі має владу в містах. Вони допомагають складати списки тих, хто найбільше потребує допомоги – багатодітні сім’ї, самотні матері, старі. “Нам відомо, що гуманітарна ситуація дуже тяжка, але про те, що вмирають від голоду, в нас такої інформації немає”, – зазначила голова офісу Міжнародного Червоного Хреста в Донецьку.

по матеріалам http://www.dw.de/