Ситуація в зоні АТО загострюється – Андрій Лисенко 19.01.14

скачанные файлы (7) Як заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Антитерористичної операції  полковник Андрій Лисенко, значно зросла кількість та інтенсивність обстрілів терористами позицій сил АТО, зокрема із житлових кварталів населених пунктів. Українські військові відбивають атаки бойовиків, завдаючи їм тяжких втрат у живій силі та техніці.

РФ продовжує перекидати на Схід України у райони безпосереднього зіткнення значну кількість бойової техніки і живої сили. При цьому російські військовослужбовці наносять на свою техніку позначки, характерні для української армії. Це свідчить про те, що Росія продовжує приховувати свою участь у збройному конфлікту на Донбасі та розгортає кампанію з дискредитації ЗСУ серед місцевого населення.

Бандформування «ЛНР» заявило про створення власних «військово-повітряних сил» у складі 2 літаків (штурмовик Су-25 та навчально-тренувальний Л-29). Цей факт свідчить про початок інформаційної кампанії з прикриття можливого використання російської військової авіації проти сил АТО.

Особливо напруженою залишається ситуація у районі аеропорту м. Донецька, куди бойовики активно стягують військову техніку та «живу» силу. Також зафіксовано передислокацію техніки та озброєння у напрямку м. Маріуполя.

Окрім артилерії та мінометів, терористи масово застосовували РСЗВ БМ-21 «Град»,нехтуючи життям місцевого населення. Так, внаслідок обстрілу з установки «Град» м. Вуглегірськ Донецької області, загинуло двоє дітей – два хлопчики 7 та 16 років, а 9-річна дівчинка з важкими пораненнями доставлена в лікарню. Також обстріли терористів призвели до жертв серед мирних мешканців у м. Марі’їнка, Красногорівка та Дзержинськ.

Також сьогодні близько 7.45 бойовики здійснили черговий артобстріл м. Дебальцеве. В центр міста влучило близько 15-20 снарядів, поранено щонайменше 10 людей, в тому числі 8-річна дівчинка та її мама. Багато постраждалих людей, є тяжко поранені діти, зруйновані житлові будинки. Зруйновані та пошкоджені багатоповерхові та приватні будинки, постраждав будинок культури та будівля залізничного вокзалу.

Через масований мінометний вогонь з боку терористів з 18.00 до 19.05, тимчасово був призупинений пропуск осіб та транспортних засобів на дорожньому напрямку «Новоазовськ – Красноармійськ – Талаківка – Маріуполь».

За останню добу 3 українських військовослужбовців загинули, 66 отримали поранення.