Як британський референдум вплине на світову економіку

82406Перемога євроскептиків на референдумі у Великобританії може мати колосальні наслідки для світової економіки. На даний момент дані голосування говорять про те, що 52% британців висловилися на користь Brexit, повідомляє BBC.

Втрата такого важливого члена загрожує ЄС ще більшим посиленням глобальної економічної кризи.

В першу чергу, зміни торкнуться самої Великобританії. На тлі очікування результатів референдуму фунт стерлінг вже встиг опуститися до історичного мінімуму 1985 року. Зараз котирування британської валюти знаходяться на рівні 1,33-1,37 долара. За прогнозами експертів, Brexit завдасть Лондону втрату від 0,6% до 3% ВВП, близько 3 млн робочих місць і статусу головного фінансового центру Європи. Загальне ж падіння фунта стерлінга по відношенню до інших валют може досягти 30%.

Несприятливий вплив матиме вихід Великобританії і на сам Євросоюз. Найбільш постраждають від Brexit такі країни, як Німеччина і Франція, які є головними партнерами Лондона. Не дивлячись на це, загальний відсоток падіння ВВП єврозони на 2016 рік знижено лише на 0,1 відсотка. Однак, згідно з прогнозами економістів, навіть таке падіння значно затягне світову кризу.

На тлі результатів референдуму продовжили падіння і ціни на нафту. В середньому вартість бареля “чорного золота” марки Brent знизилася на 6%.

У свою чергу, погіршення справ у світовій економіці ще більше вдарить по країнах колишнього СНД. Оскільки процес виходу Великобританії з ЄС може затягнутися на кілька років, на фондових ринках не варто очікувати стабільності. В комплексі зі зміцненням американського долара і зниженням цін на нафту, це може призвести до нових рекордів падіння національних валют, підвищенням цін і зниження рівня життя малозахищених верств населення.

Що стосується зовнішніх загроз, тут існує дві точки зору. З одного боку, з виходом Великобританії, ЄС втратить одну з найсильніших армій і служб розвідки. З іншого – експерти припускають, що така ситуація може дати поштовх до істотного зміцнення армії таких країн, як Німеччина чи Франція.

Торкнеться така ситуація і США. Офіційні особи у Вашингтоні висловили стурбованість, що голосування британців в підтримку виходу Великобританії з Європейського союзу вдарить по американській економіці і створить «дипломатичний зазор між США і їх близькими союзниками».

Варто також нагадати, що проведений референдум не має юридично зобов’язуючого характеру, і уряд на чолі з прем’єр-міністром має право проігнорувати його результати.