Геологія грунтів: важливість проведення

geodez2456789Роботи по геології довіряйте досвідченим фахівцям

Якість геологічних вишукувань впливає на проектні рішення. Якщо знадобилася геологія ділянки для будівництва, роботи з геології на Вашій ділянці може виконати досвідчений фахівець ФОП Говоруха О.В. Клієнти мають можливість ознайомитися з дозвільними документами на проведення даних робіт. На прохання замовника будуть пред’явлені статутні документи організації та ліцензія. Наявний кваліфікаційний сертифікат інженера-геолога підтверджує здатність виконувати геологічні вишукування. При бажанні можна ознайомитися із технічними параметрами бурової установки.

В наш час проблеми замовлення дослідження геології не існує. Багато виконавців пропонують свої послуги. Але все ж таки перш, ніж звернутися в першу ліпшу установу, уважно придівіться, чи є геологія одним із основних видів її діяльності, та чи достатній час фірма існує на ринку геологічних послуг.

Навіщо так ретельно розробляються умови для отримання дозволу на будівництво?

Здавалося б, індивідуальне будівництво – цілком особиста справа індивідуального забудовника. Але, згідно із законодавством, забудовник повинен спочатку отримати дозвіл на нього. А отримання дозволу передбачає наявність проекту. Проект можна створити тількі на основі даних, які надають геологічні вишукування. Такий вимальовується ланцюжок. Безпека людей – ось що лежить в основі складного процесу отримання дозволу на будівництво. Тому геологія вивчається обов’язково.

Які існують обмеження у зменшенні обсягів вишукувань та строків виконування робіт?

Якісний технічний звіт повинен містити певну кількість інформації. Геологічна будова ділянки досліджується за допомогою буріння свердловин, а параметри інженерно-геологічних елементів обчислюються на основі даних, які надає геологічна лабораторія. Нормативною документацією нормуються кількість виробок в межах контуру проектованої будівлі, глибина свердловин та кількість лабораторніх досліджень.

Кількість свердловин при вишуваннях під індивідуальну забудову може бути зменшена за рахунок використання архівних матеріалів, якщо виробки знаходяться на відстані не більше, ніж 100 метрів  в простих геологічних умовах, і не більше, ніж 50 метрів в умовах середньої складності. Лабораторні дані по цих виробках також можуть стати в нагоді при визначенні обсягів випробування.

Строк виконання досліджень геології ділянки для будівництва обумовлюється такими складовими, як:

  • підготовка до виїзду;
  • польові роботи;
  • лабораторні випробування;
  • складання звіту.

Підготовка, яка полягає в вивченні району вишукувань та місцевих грунтів, займе 1 день. Проведення польових робіт може ускладнитися наявністю грунтів, що не тримають стінку, внаслідок чого буріння свердловин виконують з обсадженням. Суху розвідувальну свердловину глибиною 10 м можна висвердлити менше, ніж за дві години. Геологія грунтів має бути вивчена в лабораторних умовах, і тут строки обумовлюються технічними нормативами виконання досліджень. Обробка результатів виконується в автоматичному режимі дуже швидко. Звіт складається за допомогою компьютерних програм.

Технічна свердловина

Виконання технічних виробок збільшує вартість геологічних вишукувань. Початковий діаметр технічної свердловини повинен забезпечувати можливість занурення інструментів, розрахованих на відбір зразків непорушеної структури. Кожен раз, коли відбирається моноліт, буровий інструмент – стакан – замінюють на грунтоніс. Це додаткові операції. Але стаканом неможливо відібрати грунт, не ущільнивши його. Показники характеристик, одержані по такому зразку, не будуть істинними. Тому, не зважаючи на велику вартість грунтоносів (а їх існує декілька видів для відбору зразків різних типів грунтів), виконавці геологічних робіт їх придбають. Бригада, не оснащенна відповідним обладнанням для відбору зразків непорушеної структури, не може виконувати буріння технічних виробок.

Буріння технічних свердловин – відповідальний крок. Геологія грунтів значною мірою буде визначена по показникам, які прийдуть із лабораторії. А от поставити якісний матеріал для досліджень – обов’язок тих, хто його відбирає. Геолог має точно визначитися з місцями відбору, буровий майстер – дотримуватися технічних умов відбору, а помічник бурового майстра – ретельно зачистити внутрішню поверхню грунтоніса. Тільки об’єднання зусиль людей, працюючих на майданчику, та старанне виконання ними своїх службових обов’язків приведе до того, що геологічна лабораторія видасть достовірні результати.

Піски і статичне зондування

При наявності в розрізі сипких відкладнень для їх характерізації застосовують статичне зондування. На перший погляд використання польового методу збільшує вартість геологічних вишукувань, але воно є обгрунтованим. У геологічному звіті повинні бути наведені фізичні, деформаційні та міцнісні показники грунтів. Статичне зондування грунтів, які неможливо відібрати, не порушивши їх структуру, надає можливість визначити необхідні показники. До того ж, випробування грунту відбувається в умовах природного залягання, методика проведення робіт та обробки результатів добре відпрацьована.