Децентралізація – шлях до успіху громад

Однією з найвагоміших реформ, розпочатих в Україні протягом останніх років, є, безперечно, реформа з децентралізації влади.

Протягом останніх років відбувся справжній прорив у цьому напрямку. По всій країні почали утворюватися об’єднані територіальні громади, на місцевих виборах обрано депутатів, сільських, селищних, міських голів, проведено децентралізацію фінансів.

Завдяки фінансовій децентралізації значно зросли місцеві бюджети. На обласному рівні ухвалено перспективні плани об’єднання територіальних громад. Станом на кінець 2016 року добровільно об’єдналися близько 14% громад України у 366 спроможних територіальних громад.

Проведення децентралізації є одним пріоритетів Стратегії сталого розвитку «Україна – 2020» та Середньострокового плану пріоритетних дій Уряду до 2020 року.

Для завершення процесу децентралізації необхідно не лише внести зміни в понад 500 нормативно-правових актів та забезпечити їх реалізацію центральними органами виконавчої влади, але й провести значний обсяг роботи самими об’єднаними територіальними громадами на місцях.

Не даремно  відповідно до Указу Президента України № 545/2016 «Про першочергові заходи з розвитку місцевого самоврядування в Україні на 2017 рік» підвищення інституційної спроможності місцевого самоврядування в Україні визначено одним із пріоритетів розвитку держави на 2017 рік.

Це в першу чергу стосується найбільш соціально важливих напрямків щодо забезпечення життєдіяльності громад у сфері медицини, освіти, житлово-комунальних послуг, використання комунального майна, утримання доріг, благоустрій територій і т.п.

Успішна робота громад саме в цих напрямках забезпечить основу для рівномірного розвитку територій та зрештою – успішної країни. Це база, без якої країна далі не зможе рухатися.

На сьогодні перші об’єднані територіальні громади, розпочавши свою активну діяльність, вже відчули перші виклики, які постали перед ними. Необхідно налагодити управління наявними ресурсами, забезпечити потреби та сталий розвиток громад.

Реалізація цих завдань потребує не лише фінансові та управлінські ресурси. Важливо, щоб цей процес підтримувався жителями громад, які уже відчувають позитивні зміни від проведення реформи (частка населення, яка відзначила зміни на краще у громадах в результаті реформи у 2016 році зросла майже у 2,5 рази (від 19% у 2015 році до 46% у 2016 році).

Ми вже маємо на Хмельниччині позитивний досвід роботи об’єднаних територіальних громад, які у співпраці з жителями змогли за короткий проміжок часу досягнути значних і конкретних результатів. Побудовано водогін, відремонтовано дороги, встановлено вуличне освітлення, створено центри надання адміністративних послуг, підвищено рівень соціального обслуговування тощо.

В той самий час досвід реалізації муніципальних реформ в різних країнах світу свідчить, що успіх напряму залежить від сприйняття та підтримки реформи населенням, яка, в свою чергу, тим більша, чим більше поінформовано населення про її мету, завдання та зміст реформаторської діяльності.

Саме тому у 2016 році Програмою Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України започатковано Всеукраїнський конкурс журналістських робіт «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади».

Дана методологія Ради Європи також стала у нагоді в областях України. Зокрема, Харківська та Вінницька обласні ради наприкінці 2016 року започаткували відповідні обласні конкурси журналістських робіт, адаптувавши у співпраці з фахівцями Ради Європи методологію національного конкурсу до місцевих потреб. Ряд обласних рад звернулася до Ради Європи із запитом про сприяння у проведенні такої роботи.

Наслідуючи цей позитивний досвід, Хмельницька обласна рада у співпраці з Програмою Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» розробила комплект документів для започаткування відповідного Хмельницького обласного конкурсу. З метою підвищення рівня обізнаності населення області про результати реформ на місцевому і регіональному рівні на чергову сесію Хмельницької обласної ради виноситься проект рішення «Про обласний конкурс журналістських робіт на краще висвітлення тематики реформи місцевого самоврядування, децентралізації влади та кращих практик територіальних громад Хмельницької області». Його учасниками можуть стати усі бажаючі автори, які будуть висвітлювати тематику реформування місцевого самоврядування та кращі практики громад у національних, регіональних та місцевих друкованих та електронних ЗМІ усіх типів (теле- та радіокомпанії, друковані та онлайн-медіа).

В рамках співпраці з Радою Європи обласна рада також є співорганізатором прес-туру для журналістів з усієї України, який буде проведено до органів місцевого самоврядування Хмельницької області 7-8 червня 2017 року.

Подібні заходи є важливими елементами участі громадськості та журналістів у незворотних демократичних змінах в Україні.

Проведення реформи децентралізації – це питання не одного дня. Для її якісної реалізації потрібні спільні зусилля усіх: влади, громади, журналістів, бізнесу, кожного жителя. У нас немає більш часу на вагання чи роздуми. Ми маємо діяти, діяти ефективно, системно для надання відповідей на виклики, які стоять перед Україною.