Який термін позової давність за кредитом в Україні?

Йтиметься про питання, яке часто турбує людей, що зіткнулися з проблемами оплати за беззаставними і заставними кредитами. В інтернеті можна зустріти багато різних статей, про судові рішення, що дозволяє боржникам, сподіватися на те, що суд в тій чи іншій ситуації прийме правильне рішення. Зараз є багато маніпуляцій, пов’язаних з термінами позивної давності, нібито на підставі якого боржник може виграти в суді справу і нічого не бути винним банку або фінансової організації.

Чи існує термін давності за неповернення кредиту?

Саме це поняття має місце, але слід розвінчати всі міфи, дати інформацію по самому явищу позовної давності. Якщо позичальник бере кредит без застави, то строк позовної давності може застосовуватися і бути досить ефективним наступному випадку. Якщо позичальник взяв кредит, який повинен виплатити протягом 2 років, але його не виплачував, і банк після закінчення трирічного періоду після дії договору не подавав позов, тоді юридично позичальник може не оплачує кредит.

Наприклад, кредит без застави був узятий 17 травня 2013 року на виплату з періодом дії кредитного договору на два роки. Якщо кредитор після 17 травня 2015 роки не звернувся з позовом на вас в суд протягом трьох років, а зробив це пізніше, після 17 травня 2018 року, то ви можете направити в суд лист про позивної давності. Тоді банку буде відмовлено в розгляді справи. Таким чином, кредитор і суд не може офіційно визнати за вами борг. Фактично ви повинні, але у банку немає юридичних важелів впливу на вас. За фактом ви перестаєте бути боржником.

Термін давності споживчого кредиту Україна

У випадку з споживчим кредитом, період позивної давності відлічується з терміну дії кредитної картки.Слід пам’ятати, що багато банківські структури маніпулюють цими умовами. Працівники банків можуть намагатися доводити, що термін позовної давності продовжений, якщо ви підписали якийсь додатковий договір або вами виконувався окремий платіж. Наприклад, якщо ви довго не оплачували по кредиту, але вам порадили краще здійснити оплату, банк може це використати проти вас. Є ще одна хитрість, іноді в кредитному договорі може бути згаданий пункт, що термін позовної давності дорівнює 10 років. Ця також слід враховувати. Тому вам потрібно самостійно потрібно аналізувати документи, які підписували або звертатися за допомогою до юридичних консультантів. Якщо на ваше майно наклали арешт, його можна зняти професійний юрист.

Термін давності судового рішення по кредиту

Якщо мова йде про заставних кредитах, то тут ситуація інша. Думка суддів і судової практики розділилися в співвідношенні 70/30%. Приблизно 70% суддів вважають, що термін позовної давності настає через три роки з моменту закінчення кредитної угоди. Інші 30% суддів дотримуються версії, що позовна давність настає через три роки після внесення останнього платежу.

Через якийсь час кредит анулюється? Розглянемо відповідно до вищеописаного два приклади.

Приклад 1. Заставний кредит діє з 1 серпня 2008 по перше серпня 2018 року. Велика частина суддів та вважає, що позивна давність наступає 1 серпня 2021 року. Якщо банк не подав на вас до суду до цього числа, а зробив це після, тоді можна подавати в суд лист про позивної давності.

Приклад 2. Ви оплачували останній раз заставний кредит в 2010 році, почав свою дію в 2008 році. В цьому випадку, 30% суддів вважають, що термін позовної давності тут настає в 2013 році. Якщо протягом цього часу банк не звернувся до суду, то деякі судді можуть прийняти рішення про позовну давність. Якщо банк подав на вас до суду в 2015 році, ви можете подати клопотання про позовну давність. Однак рішення буде залежати від того, до якої групи належить суддя.

Детальніше читайте тут https://golovko.com.ua/kak-primenit-srok-iskovoj-davnosti-v-sude-v-ukraine

В обох випадках важливо ретельно зважувати свої дії, можливо звернутися за допомогою до фахівця.

Коли згоряє борг по кредиту? нюанси

Але звернемо увагу боржників за заставними кредитами. Навіть якщо банку відмовлено в суді і використаний термін позивної давності, який кредитором пропущений і він не може в судовому порядку стягнути з вас суму боргу. Такий стан справ не може означати, що за кредитним договором ви не повинні. Вам слід пам’ятати, що у вас є запорука, певний окремим договором іпотеки.

Відмова банку стягнення з вас суми, означає тільки що з поручителя або з боржника не можна в примусовому порядку стягнути борг або майно. Однак залишається іпотека. Банк може направити свої сили на це майно. Зараз багато варіантів, коли банк може переоформити на себе майно або продати його, а також звернутися до суду стягнення застави.