Чи потрібно доводити вартість послуг адвоката?

адвокат по господарським справамЗ різницею всього в 1 місяць Верховний Суд прийняв два рішення, які стоять на межі взаємного виключення. Одне з них – в складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, а інше було прийняте в складі Касаційного господарського суду.
Суть проблематики пояснює співробітник юридичної компанії Альва Прайвесі, адвокат у господарських справах alvaprivacy.ua/ua .

Витрати на адвоката в адміністративному процесі

З фабули справи №826/2689/15, яке розглядав ВС/КАС, випливає, що довіритель оплатив послуги адвоката в розмірі 30.000 гривень, що підтверджується тільки актом прийому-передачі.
При цьому в судовому рішенні акцентується увага на тому, що чинним процесуальним законодавством не передбачено обов’язку сторони, яка заявляє клопотання про відшкодування витрат на правову допомогу, доводити обґрунтованість їх ринкової вартості.

Витрати на адвоката в господарському процесі

Протилежна ситуація спостерігається в фабулі справи №922/1163/18, яку розглядав ВС/КГС. Суд вирішив зменшити розмір витрат на допомогу адвоката, які поніс позивач і що стягуються з відповідача, з 28.000 до 14.000.
У своєму рішенні суд не взяв до уваги ні той аргумент позивача, що свідченням домовленості є акт прийому-передачі послуг (допомоги), ні той, що сума в 28 тис. грн. відповідає рішенню обласної Ради адвокатів, яким раніше було встановлено рекомендовані (мінімальні) ставки гонорарів для адвокатів за одну годину роботи. При цьому, щодо другого аргументу, суд додатково підкреслює, що відповідне рішення ОРА для нього має лише рекомендаційний характер, а тому суд не зобов’язаний його враховувати.
В результаті маємо: для ВС/КАС рахунку достатньо, для ВС/КХС – ні. У справах, що розглядаються ВС/КАС, доводити обґрунтованість вартості юридичних послуг адвоката не обов’язково, а в справах, що розглядаються ВС/КГС – обов’язково.

Рекомендації адвоката

Поки адміністративна та господарська колегії ВС України не прийдуть до якого-небудь однозначного кінцевого висновку з означених питань, краще перестраховуватися:

  1. Вимагати від адвоката в обов’язковому порядку прописувати схему розрахунків на надання професійної правової допомоги в договорі, оскільки акту прийому-передачі може виявитися недостатньо.
  2. Вимагати від адвоката знову-таки в договорі прописати аргументацію використання саме такого порядку розрахунків.

Це може допомогти підтвердити розумність розміру витрат на адвоката і дозволить уникнути скорочення судом розміру стягуваних з відповідача таких витрат.

За матеріалами: адвокатського об’єднання Альва Прайвесі, м. Київ.