Криза обнуляє Путіна

На тлі системної кризи в Росії, український аналітик Юрій Федоренко розглядає поточний розвиток подій в РФ

Недолуга політика Кремля за останні два – три тижні призвела до різкого загострення невдоволення громадян Росії діями влади. Прості громадяни не розуміють жорстких, неадекватних, так званих, «карантинних» заборон, невиконаних обіцянок допомоги та відвертої брехні що до ситуації з пандемією.

Заборони на торгівлю та інший дрібний бізнес поставив тисячі людей на межу виживання. Практично половина населення працює якщо не в «темну» то в «сіру». Соціальні виплати від держави ведуться по «реєстрації», а не за фактом. Заклик «ставати на облік в Центри зайнятості» розбився об бюрократичну машину або довідку про зарплату з останнього місця роботи. Як результат, замість обіцяних 12 тисяч людині пропонують півтори тисячі рублів на місяць! На місяць! Ще з їдкими зауваженнями, «виходьте з тіні». А хто ж загнав тисячі людей в тінь? А ще платіжки ЖКГ приходять регулярно, та й банківські кредити не чекають. Ну а верхом цинізму стала необхідна умова для отримання допомоги – «довести, що постраждав від коронавірусу».

Замість обіцяної владою допомоги – драконівські штрафи за порушення так званого карантину та надмірно жорсткі, навіть жорстокі дії поліції. Мережі заповнили кадри із різних регіонів Росії з побиттям людей, сльозами жінок та дітей, яких затримують біля власних домівок та кидають у поліцейські «бобіки». За що?

І якось все те, що відбувається погано в’яжеться з обіцянками маленького Глави держави, тезами «про невидимого ворога», який «десь там», а не в Росії, а вся ця пандемія – «змова».

Все це стало поштовхом для виходу емоцій.

В Ростові-на-Дону пройшла акція протесту – правда, в режимі он-лайн. Люди писали обурені коментарі по геолокації місцевої мерії. І все про те ж: про нерозуміння строгих обмежувальних заходів, про штрафи, пропуски, відсутність реальної допомоги від влади, ціни, зарплати.

Вчора у Владикавказі пройшла несанкціонована акція протесту. Мітинг вже назвали: «проти брехні і коронавірусу». За різними оцінками, в ньому взяли участь від 500 до півтори тисячі осіб. У якийсь момент провалилася спроба діалогу глави регіону В’ячеслава Бітарова з протестуючими… полетіло каміння….площа перед будівлею осетинського уряду була очищена силовиками…

На окупованому півострові – інша специфіка. Тут був озвучений інформаційний посил про «завезений» коронавірус. Звідси і «виродки пекла», «джерело всіх бід» – приїжджі, ну або місцеві, що з-за кордону повернулися (теж за своєю суттю «приїжджі»). А стримати практично «біженців» переважно із Московського регіону, які їдуть до Криму на «самоізоляцію» подалі від Кремлівського контролю, влада окупованого Криму неспроможна. Ось кримчани і просять, не шкодувати порушників карантинного режиму.

Ці події – тривожний «дзвіночок». Схоже на те, що «верхи не хочуть, низи вже не можуть». Мінімум роз’яснень і діалогу, максимум каральних заходів і заборон – дурнішої політики влади важко придумати.

За даними Левада Центру, підтримка політики Кремля та особисто Путіна мешканцями Росії, практично досягла мінімуму за останні десять років. Схоже на те, що пересічні Росіяни вже сповна «наїлись» імперських амбіцій та внутрішньо готові до змін. Час покаже…

Повний текст читайте тут: glavcom.ua