«Питання безпеки щодо зовнішнього впливу»

З давних давен відомо, що неправдива, негативна, недостовірна інформація суттєво впливає на психічний стан населення, спричиняючи ознаки депресії, тривожності, паніки, діареї, втоми і розладів сну.

В українських ЗМІ все частіше і частіше з’являється негативна, неперевірена та недостовірна інформація, тобто фейкова інформація, яка достатньо сильно впливає на психічний стан народу.

Проблема фейків гостро постала в Україні після Євро Майдану й конфлікту на Донбасі, коли інформаційна війна почала вирувати не менш активно за реальні бої.

Крім цього, у часи пандемії, які переживає весь цивілізований світ, у тому числі й український народ, поширення фейкових новин і дезінформації може коштувати людського життя.

Вперше про бажання створити спеціальний орган для боротьби з фейками заявив президент Володимир Зеленський восени 2020 року на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку. Тоді він запропонував заснувати в Києві штаб-квартиру міжнародного центру, який займатиметься інформаційною безпекою. 

11 березня 2021 року Указом Президента України було утворено Центр протидії дезінформації – центр для протидії поточним і прогнозованим загрозам національній безпеці та національним інтересам України в інформаційній сфері, забезпечення інформаційної безпеки України, ефективної протидії пропаганді, недопущення маніпулювання громадською думкою.

На сьогоднішній день в мережі Інтернет розміщено дуже багато різного роду інформації, статей щодо призначення на посаду тимчасово виконуючої обов’язки Міністра охорони здоров’я громадянки США Уляни Супрун, діяльності Національного антикорупційного бюро України, його директора Артема Ситника та першого заступника Гізо Углави, причетності їх до діяльності спеціальних служб Сполучених Штатів Америки, які начебто завербували вказаних осіб, сплачують їм чималі кошти на знеособлені рахунки та надають їм безпосередні завдання, їх зв’язок з Посольством США в Україні та втручання Посольства США в Україні у різні внутрішні справи держави.

Громадській організації «Свідома Україна» дивною є абсолютна бездіяльність Президента України Володимира Зеленського, Верховної Ради України з її монобільшістю, Служби Безпеки України та Центру протидії дезінформації, які, незважаючи на численну масу подібної інформації, не намагаються офіційно навіть підтвердити чи спростувати її задля уникнення можливого негативного іміджу держави, тим паче в період гібридної війни з Російською Федерацією, яка може використовувати такі публікації для розшатування спокійної ситуації в Україні та пропагандистського переконання лояльної до неї частини населення України у зовнішньому керуванні країною з боку США.

Крім цього, повну байдужість до населення України демонструє й Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні, яке не визнає, але й не спростовує поширені у засобах масової інформації відомості про свій безпосередній вплив на керівництво НАБУ, що теж свідчить про їхню бездіяльність у цьому напрямку або ж демонструє фактичну мовчазну згоду з цього приводу.

Згідно зі Статутом Громадської Організації «Свідома Україна», серед основних напрямків діяльності Організації є захист законних, соціальних, культурних і духовних, творчих, наукових і освітніх, економічних та інших законних прав та інтересів громадян України, здійснення громадського контролю за дотриманням діючого законодавства України, тобто дотримання верховенства права у державі.

Метою Громадської Організації «Свідома Україна» є об’єднання громадян України та захист їх прав і свобод, а також задоволення різноманітних інтересів, у тому числі захист від впливу різного роду інформації на психологічний стан населення України.

Підтримуючи наміри керівництва держави, виконуючи Статутні положення, ГО «Свідома Україна» в інтересах громадян України звернулась до Верховного Суду з позовними вимогами до Президента України, Верховної Ради України, посольства Сполучених Штатів Америки в Україні, Служби безпеки України, Центру протидії дезінформації щодо визнання протиправною бездіяльність вказаних Відповідачів та зобов’язати їх вчинити певні дії.

Сподіваюсь, що Верховний Суд ретельно проведе оцінку розміщеній у мережі Інтернет інформації, дій Відповідачів та прийме відповідне справедливе Рішення.

 

Керівник ГО «Свідома Україна»

Б. Грищенко