Сертифікат код 95 для українських водіїв та його переваги

Код 95 – це офіційний дозвіл на перевезення вантажів та пасажирів на території Євросоюзу. Абсолютно всі автомобілісти, які керують транспортними засобами вантажопідйомністю понад 3,5 тони та працюють у країнах ЄС, повинні мати такий дозвіл.

Код 95: кому він необхідний

Як прописано у директиві Європейського Парламенту та Ради Євросоюзу 2003/59/ЄС від 15 липня 2003 р., автомобілісти не можуть працювати у транспортних компаніях, не пройшовши навчання на код 95. При цьому їм пропонується два варіанти:

  1. Повне навчання, що займає 4 тижні. Такий курс включає практичні та теоретичні заняття, а також тестування у присутності комісії. Повний курс обов’язковий для водіїв, які отримали посвідчення водія категорії «С» пізніше 09.09.2009 року.
  2. Перепідготовка тривалістю 5 днів, яка передбачає лише теоретичні заняття. Короткий курс обов’язковий для водіїв, які отримали посвідчення водія категорії «С» раніше 09.09.2009 року. Після короткого курсу жодних іспитів не складається.

Навчання на код 95: довгий курс

Код 95 для водіїв не просто черговий документ, без якого неможливо працювати. Це – доказ компетентності та професіоналізму співробітника транспортної компанії. На навчанні автомобілісти пізнають правила керування на міжнародних магістралях, знайомляться з нормативами та штрафними санкціями Європи. Крім того, проходячи повний курс, вони навчаються:

  • керувати вантажівкою у складних погодних умовах;
  • маневрувати містами та магістралями;
  • працювати з тахографом, вносити та змінювати інформацію;
  • складати та дотримуватися розпорядку дня;
  • заповнювати накладні;
  • зчіплювати та відчіплювати напівпричіп від авто;
  • правильно фіксувати вантаж усередині напівпричепа.

Це далеко не повний список, адже всі будні дні протягом 4 тижнів курсанти навчатимуться. Дізнатися, як проходить навчання та яка ціна коду 95 у Польщі, Ви дізнаєтесь у представників навчального центру «Charter Group».

Короткий курс на код 95: особливості

Короткий курс автомобілісти проходять кожні 5 років, адже саме такий термін дії сертифікату на профпридатність. На перепідготовці курсанти повторюють інформацію, якою вже володіють. Жодних тестів та іспитів після п’ятиденного навчання не передбачено.

Вартість навчання на код 95: що входить у ціну

У вартість навчання на професійну придатність автомобілістів входить:

  • заняття (теорія та практика);
  • медичний огляд;
  • психологічне тестування;
  • проживання.

Оскільки навчатися далекобійники повинні на території країн, що входять до складу ЄС, іноземні курсанти забезпечуються житлом. Українські водії найчастіше приїжджають до Польщі, бо ця держава знаходиться найближче до батьківщини. Ціна на код 95 варіюється від 900 до 3000 злотих залежно від тривалості курсу.

Отримання сертифіката код 95: переваги та перспективи

Професійні водії цінуються по всій Європі. Різниця лише в тому, що на території Євросоюзу такі працівники заробляють набагато більше, ніж в Україні. Так, ставши водієм-міжнародником, українець зможе збільшити свій дохід у кілька разів.

Не маючи сертифікату профпридатності, автомобіліст не зможе здійснювати вантажоперевезення Європою. Навіть якщо у нього є посвідчення водія з відкритими категоріями, чіп-картка та дозвіл на транспортування небезпечних вантажів, код 95 йому все одно необхідний.