Росія намагається втягнути союзників у продовольчу кризу

Російські регулятори, незважаючи на очікуваний рекордний урожай пшениці цього року, намагаються втягнути в продовольчу кризу вже на рівні Євразійського економічного союзу (ЄАЕС). РФ вимагає від союзників обмежити експорт зерна, повідомляє газета «Комерсант».

Як з’ясувало видання, російська влада хоче, щоб усі члени ЄАЕС запровадили квоти та мита на вивіз зерна, а також може продовжити обмеження на постачання в союзі, що діють поки що до 30 червня.

Проте, наголошує газета, проти виступає Казахстан, зацікавлений у розвитку постачань за кордон.

Нагадаємо, що Росія продовжує блокувати українські порти для експорту продовольства. При цьому із окупованих територій вивозить українське зерно. В ООН та низці інших організацій звинуватили Москву в організації продовольчої кризи.

Російське вторгнення в Україну поглибить проблему голоду у світі. Особливо це стосується країн із продовольчою кризою, включаючи Афганістан, Ефіопію, Гаїті, Сомалі, Південний Судан, Сирію та Ємен.

Зокрема, війна в Україні призвела до різкого зростання світових цін на зерно, олію, паливо та добрива. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш намагається укласти угоду, яка дозволить Україні відновити експорт продовольства через Чорне море.

При цьому нещодавно у США заявили, що Росія під час війни проти України використовує блокаду продовольчого експорту як зброю.

Як відомо, на Україну та РФ припадає близько третини світових постачань зерна. Також Україна є провідним експортером кукурудзи, вівса, соняшникової та ріпакової олії.