Росія атакувала Україну ракетою з імітатором ядерної боєголовки

Як повідомляє Defense Express, Росія запускає Україною крилаті ракети з імітатором ядерної боєголовки.

У виданні зазначають, що це свідчить, що запас крилатих ракет в окупантів вичерпується до критичного показника для Кремля.

Одна із збитих учора під час атаки крилатих ракет типу Х-55 не мала бойової частини. Натомість був «прикручений» блок, який виступав імітатором ядерної бойової частини. Тобто для удару окупанти взяли щонайменше одну Х-55 зі свого «ядерного арсеналу», «відкрутили» з цієї ракети ядерну боєголовку і замість неї поставили порожню «болванку».

Видання пояснює, що Х-55 – це радянська ракета, яка спочатку розроблялася як носій ядерної зброї. Через конструкційні відмінності вийняти ядерну частину росіяни змогли, але зарядити туди звичайну боєголовку було неможливо. Тому застосували ракету з порожньою «болванкою».

Причин може бути кілька.

«Залучені для підготовки та виконання чергового удару військові РФ просто “взяли під козирок” вказівку “зверху” забезпечити масованість застосування крилатих ракет. Тому в хід у них пішла і Х-55 з імітатором ядерної БЧ… Ще одне можливе пояснення: росіяни спеціально використали Х-55 з “порожнім” імітатором ядерної бойової частини, щоб створити ефект навантаження української протиповітряної оборони», – пише Defense Express.

Використання дефіцитних ракет для доставки ядерної зброї свідчить про вичерпання запасів. Закінчуються і запаси нових крилатих Х-101, саме під звичайну боєголовку (варіант для доставки ядерної зброї має позначення Х-102) — тому для удару задіяли Х-55.