Гранулятор для комбікорму – який верстат вибрати?

У процесі випробування гранульованого корму кожен господарник згодом вирішує купити собі устаткування самостійного виробництва такого харчування. Навіщо переплачувати, якщо можна за 10 хвилин сформувати пресування потрібного складу, додати вітаміни, мінерали, антисептики або ліки. У готовий гранульований корм потрібні елементи не введеш. І ось тут необхідно вибрати гранулятор комбікорму, щоб він відповідав вашим очікуванням та потребам. Перше, що слід зробити – це визначити спектр своїх потреб та зорієнтуватися у сумі коштів, які плануєте витратити на гранулятор комбікормів.

Чи є мережа з напругою 380 вольт?

Відразу визначте, чи є можливість використовувати напругу 380 вольт. Коли такої варіації немає, і в майбутньому не плануєте проводити трифазне проведення, тоді доведеться купити гранулятор комбікорму на 220 вольт. Це перший критерій вибору, який відразу відсікає все промислове обладнання, що потребує трифазної мережі. Підбір верстата обмежується варіантами з малою потужністю, переважно від 1,5 до 4 кВт. Такі пристрої видають за годину 40-100 кг гранул, і вимагають періодичного відпочинку (охолодження). Тобто, у постійному та інтенсивному режимі ви їх експлуатувати не зможете.
«Для приватного господарства з однією фазою рекомендують брати модель 4кВт, менш потужні позиції для щоденного користування купувати не раціонально. Під промислове обладнання доведеться провести трифазну мережу.

Скільки тварин плануєте обслуговувати?

Побутовий гранулятор для комбікорму – оптимальний варіант для тих, хто не має трифазної мережі. Якщо ж у вас є можливість купити модель з напругою 380 В, то це не означає, що вона вам потрібна, коли в господарстві мало тварин.
Визначтеся:
 Підрахуйте кількість корму, необхідну на день чи тиждень.
 Подумайте, вироблятимете корм щодня або раз на тиждень.
Для виготовлення 1000 кілограмів:
 4 години – двигун 7,5 кВт;
 3 години – двигун 11 кВт;
 1,5 години – двигун 22 кВт.
«При цьому верстату на 7,5 кВт доведеться працювати довше, а ціна гранулятора для комбікорму на 22 кВт набагато дорожча, але робить роботу швидше. Чим потужніше обладнання, тим більше ви зможете на ньому зробити корм за годину часу. Недорогий варіант – робитимете корм кожен день. Потужний, але дорогий – зробите запас на тиждень.

Комплектація, додаткові вузли та верстати

Промисловий та домашній гранулятор дозволяє робити різного діаметра гранули. Їхня величина залежить від діаметра отворів, розташованих на матриці. У комплект може входити 1-2 матриці з потрібним діаметром, а також є можливість замовити додаткові елементи. Все це слід узгоджувати під час замовлення, виходячи з потреб.
Гранулятор кормів для птахів і тварин – це не єдиний верстат, точно потрібна дробарка, а ще шнек-дозатор. Щоб одержувати якісні гранули, сировину попередньо треба подрібнити. За відсутності дробарки не вдасться зробити повноцінний продукт, а сам гранулятор постійно перевантажуватиметься, вимагатиме зупинки та охолодження.
Сподіваюся наші поради допоможуть зробити оптимальний вибір верстата під ваші потреби та можливості. Головне, віддайте перевагу моделям з роликами та матрицею з розжареного заліза, вони прослужать довше. А ще не забувайте про гарантійний талон.