Розетки: характеристики та особливості

Розетки – це невід’ємна частина електропроводки кожного будинку. Вони є найважливішим елементом інтер’єру, та забезпечують безпосередній доступ до електромереж.

Сьогодні кожен магазин електротехніки дає можливість придбати розетки різних видів, які помітно відрізняються від старих класичних зразків. Однак призначення їх залишається тим самим. Розетки поділяються на кілька видів. У кожного з них свої особливості.

Види та призначення розеток

Продукція буває різноманітною. У вільному продажу є наступні варіанти розеток:

•        З захисними шторками. Призначені для встановлення в приміщеннях, де знаходяться маленькі діти. Отвори в них закриваються спеціальними шторками, які відкриваються лише при натисканні на них штепсельною вилкою. Це безпечний вид обладнання запобігає травмуванню дитини електричним струмом.

•        З виштовхувачем. Пристрій обладнано спеціальною кнопкою, натискання якої сприяє виштовхуванню вилки. Завдяки цьому відключення певного електроприладу не потребує зусиль. Це, звичайно, значно продовжує експлуатаційний період розетки.

•        Із заземленням. Призначена для використання приладів з трьома контактними дротами.

•        Для зовнішньої установки. Встановлюються із зовнішнього боку приміщення та призначаються для включення в електроживлення садових інструментів. Такі пристрої повинні мати високий рівень захисту від впливів навколишнього середовища.

•        Для вологих приміщень. Розетки, що мають маркування IP44, оснащені додатковими гумовими прокладками та встановлюються у санвузлах та ванних кімнатах.

Окрім перерахованих видів, бувають інші варіанти продукції. Наприклад, є вбудовані розетки. Вони встановлюються під час проведення прихованої проводки.

Існують накладні варіанти. Вони прикріплюються до поверхні стіни і не потребують додаткового посадкового місця. Також є можливість придбати подвійні розетки, які призначені для одночасного під’єднання двох приладів.

Серед величезного розмаїття є багатофункціональні об’єднані розетки. Ціна такої продукції трохи вища за звичайну.

Поради та рекомендації

Потрібно вибирати якісну продукцію. Рекомендуємо купувати розетки перевірених виробників. Дешева продукція часто відповідає заявленим характеристикам. Такі розетки швидко вийдуть із ладу. В результаті вам доведеться зазнати додаткових витрат, щоб замінити їх. Крім того, розетка, що вийшла з ладу, здатна привести до поломки дорогого електрообладнання.