Як почистити кальян в домашніх умовах

За улюбленими речами завжди треба доглядати. Стосується це і пристроїв, які можуть вплинути на здоров’я. Від цього залежить і смак кальяну – тобто від того, наскільки часто та правильно ви за ним доглядаєте.

Якщо не чистити кальян, згодом він почне виглядати не дуже красиво, отримає присмак вуглекислого газу і сиропу, що осідає з нього, і минулих табаків, що зіпсує увесь процес. Але ж чи можна помити кальян в домашніх умовах, і чим це можна зробити.

Чи можна мити кальян?

Можна і потрібно. У хороших кальянних прилади миють після кожного разу, щоб гості не відчували той самий смак. Це стосується як колби, шахти і шланга, так і чаші. Після миття не забудьте витерти всі частини кальяну насухо. В іншому випадку можуть початися процеси окислення, що скоротить термін служби вашого пристрою.

Фахівці магазину Аладін https://aladin-kiev.com/ радять починати все з замочування глиняної чаші – по-іншому очистити такий пористий матеріал не вийде. Якщо миска зроблена з глазурованої кераміки або силікону, можна використовувати губку та миючий засіб. Якщо запах особливо різкий, можна задіяти пароочисник або відпарювач – вони відмінно справляються з цим завданням!

Щоб очистити калауд, замочіть його в гарячій воді на 15-20 хвилин. Ви можете додати у воду миючий засіб. Після цього пригорілі залишки можна відчистити металевою щіткою. Наявність нагару на подушечці може бути причиною зіпсованого смаку тютюну, тому не думайте, що миттям казана можна нехтувати.

Не можна кидати чашу або калоуд в холодну воду відразу після використання кальяну, адже різкий перепад температур негативно позначаються на якості металу – з часом калоуд може просто деформуватися через таке ставлення. Чаша може й зовсім лопнути при різких перепадах температури, оскільки в розігрітому стані пори глини максимально розкриті.

Як очистити кальян всередині

Чистка шахти кальяну аналогічна. Всередину засипається сода, а потім весь внутрішній простір очищається скруббером. Для того, щоб ретельно очистити вал, необхідно по черзі наклеїти щітку з двох сторін. Вкрай важливо після цього добре промити кальян, щоб в ньому не залишилося частинок соди.

Ви можете використовувати ватяні палички, щоб дістатися до важкодоступних місць кальяну, наприклад до продувного клапана або з’єднання шланга. Блюдце найлегше сполоснути, адже вам потрібно лише пройти по ньому будь-якою наявною губкою. Якщо ви не промиєте продувний клапан, з часом кулька всередині клапана почне прилипати. Як наслідок, функція зворотного клапана буде порушена. За рахунок накопиченого концентрату гліцерину куля буде прилипати до стінок, через що надлишок повітря ззовні потраплятиме всередину, заважаючи процесу паління.