Ручне буріння – особливості процесу

Кількість квартир у мегаполісах зростає непропорційно до їх якості та розмірів, так що багато людей все частіше прагнуть переїхати в передмістя та облаштувати своє власне житло. З метою економії власники обирають ділянки без центрального водопостачання. Тому буріння свердловин у Києві та інших містах України є досить актуальним питанням.

Ручне буріння свердловини: як здійснюється і що для цього потрібно

Для створення системи індивідуального водопостачання ідеально підходить ручне буріння свердловин. Це відносно недорогий процес, що дозволяє отримати джерело води на невеликій глибині (до 20 метрів).

Просто так взяти і почати буріння свердловини, зрозуміло, не вдасться. Попередньо потрібно виконати такі приготування:

  1. За допомогою геолого-розвідувальних робіт вивчити наявність джерела води, його тип.
  2. Розробити технічний проект створення свердловини для водозабірної конструкції.
  3. Вивчити доцільність проведення таких робіт виходячи з типу ґрунту, глибини водоносного пласта, складності роботи.
  4. Визначити кінцевий термін придатності та особливості обслуговування свердловини.

Все це важливо не тільки для розуміння необхідності буріння свердловини в цілому, але також для вибору типу бура та набору інструментів для цього процесу.

Види та методи ручного буріння

Після геолого-розвідувальних робіт фахівець запропонує один із варіантів буріння. Вони бувають такими:

  • Шнековий спосіб.

Шнек є бур з широкими плоскими лопатями. Досить простий і швидкий спосіб, який, однак, має низку обмежень. Наприклад, він підходить тільки для м’якого ґрунту, а отримана глибина свердловин у такому разі рідко буває надто великою.

  • Колонкове буріння.

Для цього методу використовується колонковий бур. Цей пристрій являє собою порожнисту всередині трубу, яка врізається в ґрунт, а потім виймається разом із ґрунтом. Даний спосіб дуже непоганий, тому що від міцності коронок на трубі залежить твердість ґрунту, з якого можна працювати і робити отвори таким чином можна навіть у монолітних залізобетонних конструкціях. Однак ця методика дуже ресурсозатратна, потребує потужного спеціалізованого обладнання та великого досвіду бурильника.

  • Ударно-канатний метод.

Достатньо примітивний спосіб буріння. Він полягає в забиванні в породу труби, яка, згодом, дістається разом із ґрунтом за допомогою механічної споруди з лебідкою. Для його реалізації не потрібні особливі інструменти, проте дуже бажана наявність людини, знайомої з цим заходом. Підходить ударно-канатний спосіб тільки для м’яких порід, теплої пори року та буріння строго вертикальних свердловин.

Якщо жоден із цих способів не підходить на 100%, то використовуються їхні гібриди, коли буріння проводиться то одним, то іншим методом або їх об’єднують в один, наприклад, ударно-обертальний (місяць шнекового та ударно-канатного).

Плюси та мінуси ручного буріння свердловини

Ручне буріння є дуже привабливим способом обробітку ґрунту завдяки низці переваг:

  • простота та відносна дешевизна робіт, можливість здійснити процес самотужки;
  • доступність інструментів, простота монтажу необхідних технологічних споруд та можливість використання підручних комплектуючих;
  • варіативність процесу, що дозволяє знаходити різні підходи до буріння;
  • відсутність потреби в отриманні спеціальних документів щодо розробки надр (у більшості випадків).

Але має така методика та свої недоліки. Наприклад, свердловина, що вийшла, вимагає регулярного обслуговування і догляду і іноді досить частого. Багато в чому це обумовлено м’якістю грунту, тому пісок постійно потрапляє в систему і забиває фільтри насосів. Щоб цього уникнути, необхідні обсадні труби, а встановлення таких систем вже складніше і потребує певних спеціальних інструментів.

Щоб отримати хорошу водозабірну систему, яка б ефективно функціонувала на вашій земельній ділянці протягом багатьох років, звертайтеся до професіоналів своєї справи до Київської водної бурової компанії «Кароліна». «Кароліна» гарантує високу якість роботи. Ваша свердловина доставлятиме вам мінімум незручностей та додаткових витрат.