5 правил безпечного використання контактних лінз

Не важливо, давно ви носите контактні лінзи чи тримаєте в руках свій перший блістер, вам потрібно знати основні правила безпеки. Вони написані на основі найпопулярніших помилок, які призводять до інфекційних та алергічних ускладнень. Тому уважно прочитайте та дослухайтесь до порад.

Не шукайте замінників універсальному розчину 

“Чим замінити розчин для лінз” — це один із найпопулярніших запитів у пошукових мережах від користувачів контактної оптики. Одні запитують, щоб заощадити на купівлі універсального розчину, інші — бо опинилися у ситуації, коли він раптово закінчився. Першим ми порадимо носити окуляри, а другим нагадаємо, що у критичних ситуаціях розчин можна замінити краплями для зволоження очей, фізрозчином або дистильованою водою. Краще купувати розчин для лінз із запасом (ось сайт https://kyivlinza.ua/catalog/rastvory-dlya-linz/), не переживаючи про термін придатності, адже він починається після відкривання флакона.

Не намагайтесь економити розчин

Заощадливість є чудовою рисою характеру, якщо не має негативних наслідків для вашого здоров’я. А бажання заощадити універсальний розчин зазвичай призводить до того, що користувач погано промиває чи ополіскує оптику, або не змінює розчин у контейнері. Важливо щодня зливати розчин, у якому лінзи були вночі, адже він містить залишки біологічних відкладень. По тій же причині потрібно щодня промивати контейнер. На його стінках збираються солі, жирові та ліпідні плівки. І пам’ятайте, що більшість розчинів мають невеликі терміни придатності, тому немає сенсу їх заощаджувати.

Правильно рахуйте термін заміни

Контактні лінзи мають чіткий термін придатності, протягом якого вони проводять максимум кисню до рогівки та зберігають початковий рівень вологи. Термін придатності варто рахувати з моменту, коли ви відкрили стерильний блістер та вперше надягнули пластинки. Цей день варто зазначити у календарі, або записати маркером на дні контейнера. Після завершення терміну придатності, контактні засоби потрібно викинути, навіть якщо за цей час ви використовували їх кілька разів.

Денний режим використання — найбезпечніший з існуючих 

Наостанок хочемо розвіяти міф, який останнім часом активно шириться мережею. Маркетологи намагаються переконати користувачів, що контактні лінзи з безперервним режимом використання є цілком безпечними для очей. Рекламні кампанії будуються на тезі, що ці моделі мають рекордні показники киснепроникності, тому не викликають кисневого голодування тканин ока. Це правда. Але потенційним покупцям не розповідають, що безперервне використання контактних засобів збільшує ризики алергічних та гіпоксичних ускладнень. Тому щовечора знімайте лінзи, промивайте та залишайте у контейнері, наповненому свіжим розчином.