В Украине беременные женщины получили возможность работать до родов

Як йдеться у законопроекті №9271, раніше вагітна мала йти у декретну відпустку за 70 днів до очікуваної дати пологів. Таким чином, деякі жінки не могли продовжувати виконувати свою роботу, навіть якщо протипоказань до цього не було. Проте зараз ця норма змінилася.

Сумарна кількість дня відпустки становить 126 днів і 140 днів у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів.

Окремі випадки передбачають 180 календарних днів відпустки. Це стосується всіх категорій жінок, які постраждали від Чорнобильської катастрофи.

Однак сьогодні істотно змінився термін, коли саме можна піти у відпустку у зв’язку з вагітністю. Тепер жінка може самостійно обирати дату початку відпустки, незалежно від терміну вагітності.

Тобто майбутня мати може працювати до пологів, якщо їй це дозволяють лікарі, а взяти відпустку вже після народження дитини. При цьому загальна кількість днів не зменшиться.

Автори законопроекту спиралися на міжнародний досвід, обґрунтовуючи свою пропозицію.

“У Польщі у жінки є можливість використовувати до шести тижнів відпустки до передбачуваної дати пологів. Але якщо до пологів жінка не пішла у відпустку у зв’язку з вагітністю, тоді така відпустка починається з дня пологів. Вже після пологів жінка в обов’язковому порядку має використовувати 14 тижнів відпустки” , – пояснюють ініціатори.

У Німеччині жінки мають право на відпустку в 14 тижнів у зв’язку з вагітністю та пологами. Якщо жінка продовжує працювати до пологів, вона має повідомити про це роботодавця. У той же час після народження дитини щонайменше вісім тижнів відпустки є обов’язковими для жінки.

Така норма діє в Ірландії, Бельгії, Болгарії, Великобританії, Данії, Нідерландах, Румунії, Словенії, Словаччині, Фінляндії, на Кіпрі, в Угорщині, Чехії, Хорватії та Швеції.

Такий підхід сприяє врахуванню інтересів жінок, вагітність яких протікає без ускладнень і бажаючих продовжувати працювати до пологів, а після народження дитини мати більше часу для відновлення, пише РБК-Україна.