Нон-фікшн: популярний та дуже корисний жанр

Попри те, що читання зазвичай асоціюється зі способом відірватися від повсякденного життя, багато хто забуває, що книги можуть бути не лише розвагою. Нон-фікшн або науково-популярні книги є надзвичайно ефективним інструментом для навчання, розвитку критичного мислення та аналітичних навичок.

Що таке нон-фікшн?

Нон-фікшн – це жанр, заснований на фактах, а не на вигаданих подіях. Він має безліч піджанрів, таких як історія, філософія, біографії, наука, бізнес і багато інших.

Важливість нон-фікшн стає досить очевидною, варто просто побачити його піджанри, чи не так? Така література насправді необхідна для нашої освіти, отримання знань і розвитку здорового, високофункціонального мозку.

Які переваги нон-фікшн книг?

Є багато причин, чому читання нон-фікшн може дати вам низку дуже важливих переваг. Серед них:

  • покращення загальних знань — ви можете обирати автобіографії, наукові чи історичні книги, і у будь-якому випадку отримати актуальну фактичну інформацію;
  • розуміння нашого минулого – вивчення та розуміння нашої історії було б майже неможливим без книг, які були написані спеціально для того, щоб представити важливі події минулих часів;
  • розвиток аналітичного мислення — нон-фікшн спонукає наш мозок навчитися синтезувати інформацію, витягувати релевантні дані та як ефективно використовувати їх, коли вони нам потрібні;
  • покращення здатності розуміння – науково-популярні книги неможливо читати, не приділяючи повної уваги, отже така література змушує вас вкладати роботу в розуміння того, що ви читаєте;
  • отримання життєвих уроків – читання біографій, автобіографій чи мемуарів приносить додаткову користь, оскільки дає можливість дізнатися, що певні реальні люди відчували, думали та робили в певних ситуаціях.

Нон-фікшн в основному вчить нас вчитися. Це дуже складна вправа для нашого мозку, і ми будемо трохи краще її виконувати щоразу, коли беремо науково-популярну книгу й починаємо її читати. Ймовірно, одна з найважливіших переваг читання науково-дослідних книжок полягає не в тому, що ми дізнаємося, а в тому, як наш мозок покращується щоразу, коли ми дізнаємося щось нове.

Як обрати круту історію?

Ваша щира цікавість приведе вас до потрібних книг. Задайте собі запитання: чого я хочу навчитися?

Це може бути медитація, копірайтинг, підприємництво, переконання, продажі або будь-що на ваш смак. Навички, які ви хочете розвинути. Справді крута історіящо написана спеціалістом своєї справи — це те, що вам потрібно.

Знайдіть книги, пов’язані з цією темою, і почніть читати. Читання вважається одним із найкращих способів навчання. Тож правильні книжки можуть допомогти вам набути навичок, які згодом окупляться.

Також у пошуку цікавих нон-фікшн книг можна довіритись своїй інтуїції. Спробуйте прочитати анотацію, перегляньте уривки, проаналізуйте відгуки. І читайте у своє задоволення!