10 симптомів раку, які чоловіки не повинні ігнорувати

На жаль, найчастіше чоловіки належать до тієї категорії пацієнтів, які ігнорують симптоми захворювання до останнього і звертаються до лікаря, коли хвороба вже перебуває в занедбаному стані. Щоб уникнути такої ситуації з раком, ми рекомендуємо чоловікам звернути увагу на десять ознак, які можуть сигналізувати, що вам негайно варто відвідати онколога.

До цього переліку входять:

  1. Шишка. Чи відчували ви нещодавно утворення або гульку просто під шкірою? Це може бути ознакою раку. Зазвичай пухлини з’являються в молочній залозі, яєчках, лімфатичних вузлах і м’яких тканинах, таких як сухожилля і зв’язки. Негайно повідомте про це лікаря, особливо якщо ви помітили, що вона збільшується.
  2. Зміни в яєчках. Ви помітили зміни в розмірі яєчок, наприклад, одне або обидва яєчка стали більшими? Можливо, ви виявили ущільнення, яєчка на дотик припухлі або дуже важкі. Будь-яка з цих ознак має стати приводом для звернення до лікаря. Рак яєчок найчастіше трапляється у чоловіків молодого та середнього віку.
  3. Зміни у звичках відвідування туалету. Вам раптом знадобилося постійно ходити в туалет? Або відчуваєте біль під час відвідування туалету? Це може бути ознакою раку сечового міхура або простати. Інші ознаки, на які слід звернути увагу, – кров у сечі або калі. Зміни у звичках кишківника, наприклад, закрепи чи діарея, які не проходять, теж мають значення.
  4. Зміни шкіри. Якщо ви довго працюєте на вулиці або у вас в анамнезі є сонячні опіки у вигляді пухирів, перевірте свою шкіру уважніше. Шукайте незвичайні кровотечі, лущення або виразки, що не загоюються. До інших ознак належать родимки та веснянки, що змінили колір, розмір або форму. Все це може бути ознакою рака шкіри.
  5. Нетравлення шлунка або ускладнене ковтання. Не слід ігнорувати тривале болісне печіння в горлі або грудях, навіть якщо ви підозрюєте, що воно спричинене вживанням гострої їжі. Не думайте також, що регулярне нетравлення або ускладнене ковтання – нормальний стан організму. Це може бути ознакою раку стравоходу, шлунка або горла.
  6. Постійний кашель або захриплість. Вас мучить ниючий кашель? Якщо він триває понад три тижні, це ознака того, що щось не так. Незалежно від того, курите ви чи ні, кашель, який не проходить, може бути ознакою раку легені. Постійна захриплість, хрипи, задишка або кашель із кров’ю також є ознаками того, що потрібно негайно звернутися до лікаря.
  7. Зміни в порожнині рота. Якщо ви курите або жуєте тютюн, вам слід звернути пильну увагу на зміни в порожнині рота. Білі плями в роті або білі плями на язиці можуть бути передраковими утвореннями. Якщо ці ділянки не лікувати, вони можуть перерости в рак порожнини рота.
  8. Незрозуміла втрата ваги. Ви втрачаєте кілограми, не змінюючи свого харчування або звичок до фізичних навантажень? Втрата десяти або більше кілограмів без будь-якої причини може бути ознакою раку підшлункової залози, шлунка, стравоходу або легені.
  9. Постійна втома. Ви занадто втомилися, щоб гратися з дітьми? Або погуляти з друзями після роботи? Ви постійно втомлюєтеся, незалежно від того, скільки відпочиваєте? Не ігноруйте це. Постійна втома може бути ознакою лейкемії, а також деяких видів раку товстої кишки та шлунка.
  10. Постійні болі. Ниючий біль у спині, головний біль, який ніяк не минає, болі в животі або шлунку – ваш лікар має знати про це. Постійний біль, незалежно від його локалізації, може бути першою ознакою того, що щось не так.

Ці симптоми потребують вашої уваги та консультації у фахівця. Не ігноруйте ці ознаки хвороби, зверніться до Лікарні ізраїльської онкології LISOD і пройдіть обстеження для виявлення точної причини цих симптомів.