Болгарія може забрати церкву РПЦ собі у власність

Прокуратура Болгарії після перевірки виявила, що існують підстави оформити державну власність над церквою святого Миколая Чудотворця в Софії, яким зараз користується Російська православна церква.

Про це, як пише “Європейська правда” з посиланням на News.bg, заявив міністр регіонального розвитку й будівництва Болгарії Андрій Цеков після зустрічі з очільником генпрокуратури країни Бориславом Сарафовим.

Як пояснив Цеков журналістам, його відомство у середу отримало листа від прокуратури, яка провела розслідування фактів і обставин, пов’язаних із правом власності Російської православної церкви на церкву.

Матеріали справи виявили підстави вважати, що власність РПЦ на будівлю є сумнівною, а підстави її отримання не відповідають Віденській конвенції про дипломатичні зносини й закону про власність, уточнив журналістам представник прокуратури Віктор Малінов.

“Держава набуває власність на території іншої держави за згодою держави перебування, але таких рішень болгарських компетентних органів немає”, – пояснив він.

З’ясувалось також, що не існує доказів виконання Радянським Союзом зобов’язань із відбудови церкви після Другої світової війни (вона тоді зобов’язалась оплатити третину вартості ремонтних робіт).