Внутрішня розвідка Німеччини попереджає про небезпеку терактів

На тлі війни Ізраїлю та ХАМАСу небезпека реальна і вища, ніж була упродовж тривалого часу.

Війна між Ізраїлем і ХАМАС посилила ризик нападів, які можуть бути здійснені радикалізованими ісламістами всередині Німеччини, попередила внутрішня розвідка країни в середу, пише POLITICO.

«Ми вже деякий час спостерігаємо за декларованим наміром ісламістів здійснити напади на Заході. Однак зараз з’являється новий вимір», — сказав Томас Хальденванг, президент Федерального відомства з охорони конституції Німеччини.

За його словами, Агентство помітило збільшення закликів до нападів серед учасників «джихадистського спектру». Водночас, «Аль-Каїда» та ІДІЛ намагаються «зачепитися» за конфлікт на Близькому Сході, щоб завоювати нових прихильників.

Небезпека атак, додав  Хальденванг, наразі є реальною і вищою, ніж була упродовж тривалого часу.

За даними агентства, значна частина загрози походить від можливості радикально налаштованих осіб намагатися атакувати «soft targets»  — тобто передусім цивільних.

Це занепокоєння було продемонстроване цього тижня, коли двох підлітків було заарештовано за підозрою в плануванні нападу на різдвяний ярмарок або синагогу в місті Кельні, повідомило німецьке громадське мовлення. На опублікованому в соціальних мережах відео один із підозрюваних закликав до «священної війни» проти Заходу.

«Потік цифрових зображень у соціальних мережах, часто в поєднанні з фейковими новинами, сприяє емоційності та може діяти як фактор радикалізації. Ситуація загострюється іноземними державними акторами, які прагнуть використати або навіть посилити ці настрої», — сказав Хальденванг.

За даними агентства, також значно зросла загроза терористичних атак проти єврейських та ізраїльських осіб і установ.

«Ми працюємо на повну силу, щоб перешкодити потенційним змовам проти безпеки євреїв, ізраїльських інституцій і великих подій», — сказав Хальденванг.