Американці витісняють російських найманців із ЦАР

До Центральноафриканської Республіки (ЦАР) прибули співробітники американської приватної військової компанії Bancroft.

Найманці перебувають у Банги і мають намір зайнятися підготовкою місцевих військових. Наразі вони шукають відповідне місце для «розміщення обладнання, зокрема безпілотників», повідомляють джерела RFI.

За словами співрозмовника видання зі сфери «міжнародної безпеки», Bancroft займеться «створенням добре навченого підрозділу», який захищатиме об’єкти гірничодобувної інфраструктури у районах, де діють воєнізовані угруповання. Родовища розроблятимуться «людьми, близькими до уряду» ЦАР, а прибуток ділиться між державою, Bancroft та населенням.

«Вони [американці] справді тут, але поки що не розпочали роботу», — підтверджує джерело, близьке до президента республіки Фостену-Арканжу Туадере. Інше джерело з оточення глави держави каже, що переговори ще не завершені та «нічого не підписано».

Раніше Bancroft працювала у Сомалі, Уганді, Кенії та Лівії. Співрозмовники видання припускають, що США можуть використовувати її і в ЦАР, щоб покласти край російській гегемонії в інститутах республіки, яка дала тріщину після загибелі засновника ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина.

Джерело у військових колах вважає, що американці вирішили конкурувати з компанією «Вагнер» на її території. Однак у Держдепі США заперечують зв’язок із Bancroft. Представник відомства заявив RFI, що Вашингтон “не просив” ПВК “про участь”. Сама компанія не відповіла на запитання, надіслані електронною поштою.

Тим часом, за інформацією Africa Intelligence, у вересні президент ЦАР особисто ухвалював делегацію Bancroft — під час цієї зустрічі обговорювалися можливості присутності ПВК у країні. Візит був організований менш як через місяць після загибелі Пригожина.

До цього у Вашингтоні вже намагалися знайти ефективний спосіб протидії російській експансії на континенті. Рік тому під час саміту США-Африка держсекретар Ентоні Блінкен запропонував Туадері альтернативи, щоб зменшити його залежність від найманців ПВК «Вагнер» у країні. Також США розширили санкції щодо пов’язаних із Пригожиним фізосіб та компаній.

Джерело в оточенні президента ЦАР стверджує, що Блінкен і Туадера обговорювали відправку до Банг місії Агентства зі скорочення загрози зброї масової поразки (DTRA). Структура входить до Пентагону і також надає «навчання» в галузі «прикордонної безпеки». Також планувалося, що США допоможуть республіці із національною лабораторією. Співрозмовник каже, що в ЦАР досі чекають на місію DTRA, проте «можливо, американці вирішили вчинити так само, як росіяни, і використовувати підрядників» у вигляді Bancroft, зазначає він.