Лідери ЄС зустрілися з Орбаном перед самітом

Посіпака Путіна з Угорщини продовжує відпрацьовувати московські «ковріжки». Прем’єр цієї країни Орбан демонстративно знущається не тільки з України, а з усієї Європи…

Сьогодні президент Європейської Ради Шарль Мішель, президент Франції Еммануель Макрон та канцлер Німеччини Олаф Шольц зустрілися з прем’єром Угорщини Віктором Орбаном перед початком саміту лідерів Євросоюзу у Брюсселі, щоб переконати його у питанні щодо України. Про це повідомляють видання Politico і The Guardian у четвер, 14 грудня. Але, схоже, безрезультатно.

За даними Politico, ввечері 13 грудня Мішель, Макрон, Шольц та президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн провели зустріч. Вони збиралися, щоб «узгодити спільну лінію» перед самітом.

А сьогодні вранці Мішель, Макрон та Шольц провели робочий сніданок з Орбаном. Лідери спробували переконати прем’єра Угорщини щодо рішень, які він блокує відносно України.

У свою чергу Орбан, прибувши на саміт ЄС, заявив, що Угорщина «не зрушить з місця» у питанні членства України.

«Розширення не є теоретичним питанням. Розширення – це юридично деталізований процес, заснований на заслугах, який має передумови… зараз немає причин вести переговори про членство України. Навіть не домовлятися», – заявив Орбан.

Він стверджує, що Київ не виконав три з семи умов Єврокомісії, тому «є сенс до цього повернутися, коли Україна виконає все».

Він також прокоментував позицію Угорщини щодо схвалення фінансування допомоги Україні.

«Гроші для України, в найближчій перспективі, вже є в бюджеті. Якщо ми хочемо давати більший термін і більше грошей, то ми повинні обходитися поза бюджетом, і ми це підтримуємо», – цинічно заявив угорський прем’єр.

Зазначимо, багатьох лідерів ЄС поведінка Орбана вже відверто дратує. Багато хто вже й не сумнівається, що це троянський кінь Путіна, а не просто шантажист, який вимагає гроші від Євросоюзу.

Нагадаємо, у жовтні прем’єр Люксембургу Ксав’є Беттель жорстко розкритикував главу угорського уряду Віктора Орбана за його взаємодію з російським президентом Владіміром Путіним. «Те, що він (Віктор Орбан. – Ред.) зробив з Путіним, – це середній палець для всіх солдатів, які щодня помирають в Україні та страждають від російського нападу», – сказав глава уряду Люксембургу і додав, що треба знайти рішення, щоб припинити бути заручниками у Орбана в таких важливих питаннях, як допомога Україні.