Нафта з Близького Сходу витісняє російську з індійського імпорту

У листопаді й грудні імпорт сирої нафти в Індію продовжував збільшуватися порівняно з попередніми місяцями. Ключовими факторами, що підтримують цей потік, є завершення ремонтних робіт на індійських нафтопереробних заводах (НПЗ) і святковий сезон Дівалі у листопаді, що сприяє зростанню внутрішнього попиту на продукцію.

Згідно з даними Vortexa, імпорт сирої нафти за 1-10 грудня становить 4,6 млн барелів на день (б/д). За попередніми даними, імпорт сирої нафти з Близького Сходу 1-10 грудня зріс на 14% порівняно з першою декадою листопада, тоді як імпорт з росії знизився на 13% порівняно з попереднім місяцем за той же період. Іншою важливою подією є імпорт венесуельської сирої нафти після тимчасового скасування санкцій. Чотири VLCC з венесуельською сировиною завантажені й прямують в Індію або будуть завантажуватися в грудні.

Експорт нафтопродуктів з Індії відскочив від низьких рівнів у жовтні до 1,1 млн б/д у листопаді й 1 млн б/д у грудні. Листопадовий святковий сезон у країні зберігає продукти всередині країни відповідно до сезонної тенденції. Згідно з даними Міністерства нафти, листопадовий святковий попит також призвів до збільшення споживання реактивного палива на 12% порівняно з аналогічним періодом торік на тлі зростання економічної активності й авіасполучення. Раніше більшість потоків середніх дистилятів в основному було спрямовано в Європу, тоді як грудневі дані показують зростання відвантажень до країн Азії. У першій декаді грудня експорт нафтопродуктів з Індії в Європу зменшився на 30% порівняно з попереднім місяцем.

Аналітики Vortexa вважають, що експорт продукції з Індії продовжить збільшуватися в першому кварталі 2024 року, що згодом призведе до зростання імпорту сирої нафти.