В США особняки мільйонерів опинилися на краю прірви через зливи

Найбільший американський штат Каліфорнія перебуває під ударом стихії. На регіон обрушився сильний шторм із зливами, які спровокували повені та зсуви ґрунту. Будинки за мільйони доларів, що стоять на гірських схилах, буквально опинилися на краю прірви. Будь-якої миті вони можуть безповоротно канути в океан.

Повалені штормом 100-річні пальми вириває з коренем і забирає в океан. Будинки, які коштують мільйони доларів, із десятками спалень, басейнами та більярдними залами повисли на краю скель. Все це не зовсім сонячна, але все ще Каліфорнія. Американець Конор Джеффрі Сміт живе тут давно. Він каже спочатку навіть не зрозумів, що саме сталося.

“Це було щось на зразок землетрусу, ніби будівля дуже швидко захиталася, а потім я вийшов зі своєї веранди подивитися, що це був за шум і помітив, що урвище виявилося зовсім близько”, – сказав він.

Особняки каліфорнійських мільйонерів опинилися на краю прірви через сильні зливи та зсуви по всьому західному штату. Будинки пішли тріщинами, майно пошкоджене чи зруйноване стихією.

“Джакузі в будинку розбито вщент. Всі меблі для патіо знищені. І моя страховка цього не покриє”, – каже місцевий житель Рита Азізі.

Тепер навіть тим, хто раніше не особливо рахував гроші – доводиться підраховувати збитки та згадувати, скільки накопичень на рахунках. Залежно від кількості нулів – вибирати, де житимуть найближчим часом – у наметах чи комфортабельних готелях.

“Нам небезпечно залишатися у власному будинку, нам із дружиною довелося тимчасово переїхати до готелю”, – зазначає місцевий житель Метт Девіс.

“Це було, ніби шість лавин зійшли одна за одною, як вибух. Незабаром мій будинок з’їхав на дорогу”, – каже місцевий житель Еллісон Данн.

І таких будинків, що “з’їхали”, стає все більше. Як і тих, хто ухвалює рішення поїхати подалі. Через зливи, які мучили штат більше тижня, постала робота місцевого аеропорту Санта-Барбари. Там затопило злітно-посадкові смуги. Декілька районів взагалі пішли під воду. Автомобілі глухнуть у грязьових потоках просто на дорогах. Водіїв евакуюють на вертольотах.

Тільки цього місяця в Лос-Анджелесі випало майже вдвічі більше опадів, ніж за минулий рік. Метеорологи поки що й самі не можуть знайти пояснення таким аномаліям. Погоду ніби кидає з крайнощів у крайність. Два роки тому пересушена Каліфорнія відчайдушно потребувала дощів. Тепер усі мріють, щоби вони припинилися. Грунт уже перенасичений вологою. Це провокує зсуви, які фактично забирають будинки за собою.

“Міські служби щодня фіксують сотні зсувів та десятки випадків обвалів схилів. Жити в таких будівлях на цій території зараз небезпечно”, – зазначив начальник пожежної служби Лос-Анджелеса Крістін Кроулі.

Але як протистояти стихії та захистити мешканців, які опинилися в небезпеці, місцева влада поки не розуміє. Одна з пропозицій – побудувати високу стіну, яка нібито має захистити від зсувів. Яким чином – не пояснюють, але мільйони доларів на це вже виділили. Ну а поки що Каліфорнія готується до наступного шторму. На нього чекають вже найближчими днями.

Джерело